Skrivet av: brittakarolina | 05 maj 2015

Lilla Frescati och Villa Frescati

Lilla Frescati aLasse är hos tandläkaren och jag har en stund på mej att gå omkring i den sköna vårgrönskan utanför mottagningen. I svängen ner under E18 där man inte kan stanna när man kör bil ligger ett koloniområde med små gröna bodar.Lilla Frescati dJag tror det går att läsa om man förstorar bilden. Ett område med anor alltså och krav.

Lilla Frescati c

Lilla Frescati b

Lilla FrescatiMittemot går vägen ner till Villa Frescati som byggdes åt Gustav Armfeldt på 1700-talet, en av Gustav den tredjes gunstlingar. Kungen skänkte marken för bygget och han ville ha Armfeldt på roddavstånd från Haga. Till stället hör ett ”uthus”, som jag gissar är från samma tid.

Villa Frescati uthuset bI det huset finns en tandläkarpraktik, där vi hamnat genom att inte släppa taget om en Väsbytandläkare, då hon flyttade från VäsbyVilla Frescati uthusetHär dånar Roslagsbanans tåg förbi på 4 meters avstånd från huset (något överdrivet) och akademierna trängs runtomkring.

Villa Frescatis uthusHär innanför panelen och timmerstockarna arbetar en tandläkarfamilj Edwall, där yrket gått i arv och vi har haft tur som fått våra tänder omskötta av både far, mor, dotter och sonhustru i familjen.Villa FrescatiSpisen är kvar och timmerväggarna och takbjälkar, lite förflyttas man ett par hundra år, då man väntar i soffan.

Armfelt kom aldrig att bo i sin villa, och inte i uthuset heller, när villan var färdig, var Gustav III skjuten och Armfelt hade flytt utomlands av ett annat skäl.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: