Skrivet av: brittakarolina | 09 juni 2015

Sommar igen

Vi har äntligen, äntligen fått beträda Gotländsk mark ännu en gång. Resdagen den här gången blev självaste nationaldagen. Den passerar trots allt ganska oförmärkt förbi för sådana som oss, ja det kom förstås ingen tidning men affärerna var öppna. Efter en rekordsnabb resa både till båten och över vattnet till Visby landade vi i det bländande öljuset och vi såg genast att det var en särskild dag för flaggorna vajade på alla stänger.Gotland resdagen

Syrenerna blommade på gårdarna och överst vajade Svenska flaggorna i den hårda blåsten, alla i samma djupblåa ton. Förr varierade flaggorna i färg, en del var blekta så det blåa såg inte lika nyköpt ut. Flaggan kan man nog skriva mycket om och särskilt om man är gammal, för den har betytt så många olika saker genom åren, inte minst under de senaste 110.

Det var märkligt tomt på folk i Hemse men alla affärer utom livsmedels var stängda. Där gick möjligheten att köpa bredband till datorn åt skogen, får vänta till nästa gång vi åker dit.

Eftersom det är lite kallare på vår plätt av ön hoppades vi att syrenerna fortfarande skulle vara lite knoppiga  och det var de. Jag har ju läst Ingrids blogg från Klintehamn,Gotland liljekonvaljer där ligger de en bra bit före med blomning och jag nyfiken även på liljekonvaljerna. De hade just slagit ut och mängder av knoppar väntade i bladhavet.

Gotland huset utan färg

Stugan genomgår en yttre förvandling, den har fördröjts av blåst och regn, så vi bor nu på en arbetsplats och det blev mycket som gick snett första dagarna. Vår väl omskötta vattenpump hade frusit sönder under vintern, det blev att gå till brunnen igen för att hämta vatten som under de första åren. Sen blev det strömavbrott i fyra socknar och vi var åter till stearinljus-stadiet, det gick inte att skilja ruter från klöver i det ljuset och då strömmen återkom på natten vägrade vämefläkten att vara med.

Gotland nytt fönster

Nya fönster som inte ska ruttnaGotland vårt blåa husoch plockepinn av den gamla panelen.

Gotland Fältsippefält

Gotland fältsippor

Gotland fältsippefrön

Det blommar som aldrig förr och i solnedgången lyser fältsippornas fröställningar magiskt, det har slutat blåsa och vi är bara förundrade att få vara med om det här ännu en gång.

 

 

 


Svar

 1. Välkommen till ön!
  Det kanske var du som hade sommaren med dig, för idag har det varit riktigt vackert väder. Jag var och plockade liljekonvaljer på förmiddagen på nationaldagen och var till Åkes grav med dem. De är så vackra och han plockade alltid konvaljer till mig,
  Kram, Ingrid

 2. Tack Ingrid. Visst märks det att det har regnat mycket, allt är så frodigt och
  långskaftat. Och nu har solen gassat tre dagar i rad, det är väl bara fina dagar kvar nu efter att alla regn och blåsdagar är avklarade? God fortsättning på det vackra. Hälsningar Britta

 3. Så roligt att läsa om er tur till Hemse! Jag var där för något år sedan då min mans släkt hade stor kusinträff – de är alla ursprungligen från Hemse, en stor familj där morfar/farfar var rektor på (kanske grundare till och med?) av folkhögskolan. Av alla hans många biologiska barn finns något enstaka kvar, de flesta är redan döda – men deras vuxna barn samlades för att se Hemse och knyta ihop familjens historia.

  • Hej Mona! Det var inte dåligt, hela släkten från Hemse och med grundande av folkhögskolan dessutom. Har du gått någon sommarkurs där? Jag har grävt på olika ställen med kursen i arkeologi, den finns fortfarande kvar (tror jag). Det är ett bra ställe att vara på, Vi var där idag och nu har sommarfolket kommit så det var heltrångt i affärerna.
   Då är du egentligen gotlänning?

   • Hej och förlåt sent svar! Nej, det är svärmor som är (var) gotlänning och vars far grundade folkhögskolan. Jeppsson hette han. Jag är äkta stockholmare – åtminstone om man ser till mina anor och att jag är född på KS och bodde mina första år på söder innan jag hamnade i förorten.
    Det var hursomhelst väldigt roligt att åka till Gotland och se svärmors uppväxtmiljö och träffa hennes syskon (de som ännu levde) och syskonbarn, min mans kusiner. Vi var där några dagar och passade på att resa runt lite – och köpte ett fårskinn förstås!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: