Skrivet av: brittakarolina | 20 juli 2015

Lappat ylle

Före Yllets avveckling 2012 kunde man hitta mycket vackra tröjor och stickade plagg i deras butik i Visby. Entrådigt garn, Gotlandsull och mosstickning. Plaggen var lätta men hade ett vackert fall och var sköna att ta i med sin blanka men ändå knottriga yta och garnet var trots sin lätthet, starkt och segt. Metoden för mosstickning med maskiner hade utvecklats av designern Brita Wassdahl f 1927.

Lasse med tröja

En mörkgrå tröja som använts dagligen de senaste åren har hållit även på armbågarna ända till nu. Beredd att satsa på en ny mörkgrå gjorde jag en avstickare till affären i Visby som fortfarande heter Yllet, men det blev en besvikelse, där fanns inga plagg av den sorten längre.

Tröjärmen sliten

Alltså måste den mörkgrå lagas. Stoppas med garn som en strumpa? Nej. Läderlappar? Nej. Lappar i tröjans material? Ja, men var får jag tag på entrådigt garn av Gotlandsull?

Stickad lapp b

Då vi for till Fardhems spinneri för att köpa kardad finull till hundvantar, frågade jag om det fanns entrådigt grått garn. Nej, men det ingår i det tvåtrådiga som vi tillverkar. Vår spinnare plockade ut ett par spolar ur en maskin och vi jämförde färg med den grå tröjan, det som stämde bäst var gråsvart. Sen började hon linda upp gråsvart på en ny spole och överräckte som prov till att börja med. Så var den dagen räddad, med råge.

Tröjärm lappad

Att sticka med nästan svart garn är lurigt, man ser inte genast när man stickar fel, så det blev flera upprepningar. Provgarnet från Fardhem räckte till två lappar, de syns knappt, nu är tröjan som ny. Det finns mycket att säga om alla de goda satsningar som gjorts under åren för att ge ullen ett lönsamt liv på Gotland, man kämpar i stark motvind,

Tröjärmenoch även den bästa tråden slits ner.


Svar

  1. Vilken tur att du fick tag i garn så att du kunde laga den fina tröjan!
    Kram, Ingrid

  2. Ja och spinneriet i Fardhem är väl de som vi ska önska lycka till i fortsättningen med. Om lyckönskningar kunde hjälpa !!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: