Skrivet av: brittakarolina | 26 juli 2015

Granatäpplet

Granatäpplet har en lång historia både som mönster i dekorationer och som företeelse, i måleri och litteratur och som symbol.

Granatäpple från 60-talet

Granatäpplen låg inte i svenska fruktdiskar förrän ganska sent, vi hade ingen vana att vare sig plocka ut eller äta kärnorna och det enda vi visste var att grenadin som förekom i drinkrecept kom från de röda kärnorna. De första som kunde köpas var gulgrönaktiga med rosa och orange skiftningar och färgen var så intrikat så man kunde fastna helt i bara den. Det där med att öppna en frukt (eller något med skal) och ut kommer något helt oväntat, var något jag samlade på och granatäpplet hade väl just den överraskningen. Då jag gått en första bildvävningskurs på HV på 60-talet, var det ett sådant jag ville försöka beskriva i en väv. Jag blev inte nöjd och och lappen blev liggande, men nu 50 år senare minns jag hur fascinerad jag var över formen och hur viktigt det kändes att få till det.

Granatäpple

För några dagar sedan när Karin hämtade min äldsta spinnrock för att spinna på, hade hon med sig ett granatäpple. Det var det största jag sett. Djuprött och tungt som en stenkula, 7 hg. Bara ytan var något att känna på länge och de röda färgskiftningarna var rödare än något annat. Karin ville att vi skulle öppna äpplet men det fick ligga tillsammans med päronet från Carrara ett par dagar och de trivdes bra ihop. Sen började jag kolla på nätet och såg hur välgörande de röda kärnorna skulle vara, att man behövde ett enkelt sätt att få ut kärnorna och det fanns beskrivning på youtube. Skära av ett lock, snitta skalet i klyftor och vika ut, banka med en träsked på skalet och alla kärnor lämnar sina inbäddningar.

Granatäpple cI går tog jag mod till mig och började öppna, det var ganska enkelt. Det sägs i beskrivningen att man ska banka med en träsked men sen använder man på bilderna ändå en matsked av metall.Granatäpple till hälften tömtGlömde ta en bild med alla kärnorna, här har hälften lämnat lämnat sina platser.

Granatäpple tömt på kärnorDet blev 4 hg kärnor och 3 hg skal. Vi prövade enligt förslag på nätet att strö kärnorna på lax, kanske inte värt att upprepa men i morse  på frukostflingorna smakade dom bättre.

Det märkligaste var att sitta ner och se på TV någon timme senare i går och i den jäktade underhållningen från Göteborg få beskåda hur Leila snittade upp och tömde ett granatäpple och bankade ur kärnorna med en matsked, just som jag nyss lärt mej..


Svar

  1. roligt !

  2. Jag har precis planterat granatäpple och ståtar nu med 5 pytteplantor, sökte lite på skötselråd och hittade din väldigt fina vävda frukt. Blev sugen på att brodera något liknande. Tack för att du delade med dig! Hälsningar Anna

  3. Tack Anna, roligt att du ger dej på att skörda egna frukter. Men det går. Fast så stora som de har i fruktdiskarna nuförtiden blir de väl inte, de är jättelika och färgerna utanpå varierar mer än dem jag blev förälskad i en gång. Lycka till i alla fall, du har något roligt att se fram emot.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: