Skrivet av: brittakarolina | 28 juli 2015

Innan regnet kom

Ska vi åka och se vad som blommar i Bergianska Trädgården innan sommaren är helt förbi? Enligt myten om Linné sägs att han när han var riktigt liten, då han var ledsen eller gnällig, satte hans mamma en blomma i handen på honom och han blev genast glad. Kanske funkar det så för flera. Jag behöver inte ens ha blomman i handen, det går bra om den står kvar på marken.

Bergianska Japanska dammen

Vi brukar börja vår runda vid sidan om fjällen, kolla om det går att spegla sig i Japanska dammen och sedan gå på den smala remsan utmed Brunnsviken med de stora grottorna åt ena sidan och vattnet med paddlare åt andra. Helgerna har vi undvikit, stigen som kallas ”Hälsans stig” är då upptagen av springande personer, en, två eller många i taget eller folk med cyklar som rusar fram, antagligen med tidtagarur påkopplat och för alla är en rullator på stigen ett hinder.

Bergianska DaggkåpaDammen har ett gröngult täcke som går i färg med de blommande daggkåporna. I år måtte någon med trädgårdsinflytande sagt ”Daggkåpa” för den finns överallt, blommar som gröngula ångor särskilt i mitten av rondeller men också här utmed dammen.

Bergianska brofästetOrmbunkarna vid brofästet till dammen har växt sig stora i sommarens fuktiga väder.

Bergianska Hälsans stig

DSCN4967

Hela bukten åt norr är nu som vackrast med alla sina ormbunkar, här är gullpudrans hörna.

Bergianska StensötaUtmed hela bergväggen ovanför och mellan grottorna har stensötan hittat sprickor att  växa i.

Bergianska Cikoria c

På den smala remsan utmed vattnet blommar Ölands och Gotlands växter, här Cikoria,

Bergianska paddlareoch ute på vattnet ser vi bara en kanot. Det är alldeles stilla i luften och har vi tur så hinner vi runt och till en kopp kaffe innan det börjar regna.Bergianska Kungsljus lyser upp trappan Kungsljusen lyser upp vägen till Italienska terrassen. Men vi fortsätter stigen och regnet hinner upp oss vid Anderssons växthus.

Bergianska Anderssons växthus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: