Skrivet av: brittakarolina | 24 augusti 2015

Solros

I våras grodde några frön i en balkonglåda, som jag inte hade lagt dit. De var lite kraftiga och sträva och jag förstod att de ville bli solrosor. Fröna hade blåmesarna sprätt om kring, när de hackade på talgbollen jag hängt upp på balkongen. Så småningom flyttade jag över plantorna i en kruka utan växter och de fick klara sej på ingen tillsyn alls. De gav inte upp och nu i augusti slog blommorna ut, en liten och utsvulten, en mittemellan och en i rätt bra storlek.

Solrosen b

De små hann före och blommade över, blombottnen full av frön och kantad med foderbladen var  så märkvärdigt vacker trots att allt det gula fallit bort.

Solrosen g

Slog upp solros på nätet, Wikipedia och bland det som går att läsa finns att den packar sina frön enligt Fibonaccis talserie för att få rum med optimalt antal fröer. Man kan läsa alla formlerna men själv har jag inte läst matematik så långt men Fibonacci blev jag nyfiken på.

Solrosen d

Fibonacci var matematiker på 1200-talet i Italien och han utvecklade sin talserie för att beskriva tillväxten av kaniner (antalet). I förutsättningarna ingick att alla överlevde. De mängder som vi har kring oss i slutet av juli på Gotland kanske kan räknas ut enligt Fibonacci, men sen bryts tillväxten ganska tvärt av ett par dödliga sjukdomar och djuren verkar få börja om från två igen.

Bilderna av solrosor på nätet ser också ut att vara fler än som går att räkna. En som tyckte om solrosor och gärna målade dem var Vincent van Gogh. Solrosen k


Svar

  1. Visst är solrosor både vackra och fascinerande. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: