Skrivet av: brittakarolina | 03 december 2015

Lövkoja och Snöklocka

Varför heter lövkojan – Lövkoja?  Den har väl knappast något med en koja av löv att göra? Varför fick den det svenska namnet och vad går att läsa ut av det latinska ? 11454355-origpic-e57a8f

Bild lånad från Sävar Frö Plant.se

Matthiola incana är det latinska namnet, där incana står för askgrå och möjligen hänsyftar påbladens färgskiftning. Den skotske botanikern Robert Brown (1773-1858) gav den namnet Matthiola efter en läkare och botaniker Andrea Gregorio Matteoli från Siena som levde mellan 1500 och 1577. Vad man kallade den innan den döptes är svårt att veta.

Då jag såg några överblivna påsar med lökar till vårblomster i affären, var det en sort jag inte planterat många av och jag läste namnet med stora bokstäver Leucojum några gånger, snöklocka kallas den på svenska. Sen låg påsens namn och malde i huvudet och plötsligt hörde jag att den faktiskt sa lövkoja. 

1-DSCN5531

Varför heter snöklockan Leucojum men inte  lövkojan?

Då jag letar efter betydelsen av lövkoja i etymologisk ordbok så går namnet tillbaks på grekiska leukos = vit och ion     = viol och kan översättas till ”vitviol” där viol står för väldoft. Lövkojan finns i många färger, inte bara vit, men den vita doftar mest. Ett par andra korsblommiga växter heter också något med viol t.ex. marviol och nattviol och den sista doftar mycket om kvällen. Orkiden nattviol har också en doft man inte glömmer.

Varför fick snöklockan heta Leucojum,  den är vit men doftar den?

 


Svar

  1. […] Lövkoja och Snöklocka | Brittakarolina’s Blog […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: