Skrivet av: brittakarolina | 25 januari 2016

Japanska greppet

Vi hade några vardagar kvar, Tokie hade ärenden att uträtta men fanns i huset och alla åt sin frukost på olika tider. Vi var sist som vanligt, det hade hunnit bli förmiddag och när jag för ett ögonblick släppte blicken på Lasse, hände det som varit på väg ett par gånger men som inte fick inträffa igen, Lasse förlorade medvetandet och den här gången fanns både Yoko och Tokie till hands och med förenade krafter släpade vi in honom till en säng, när han hade börjat kvickna till.

Här har jag rättat efteråt i texten efter att ha talat med Gösta. Innan vi ens hunnit klä på Lasse stod fyra ambulansmän med olika uppdrag i rummet och Gösta var med dem. Nu blev språket inget problem och kvickt gjorde de sina test och det var ingen tvekan, han skulle till sjukhus. Här tog Tokie över och bestämde till vilket, hon hade erfarenhet av olika sjukhus i Tokyo och visste vilket som var bäst. Nu var Lasse vaken och tyckte att det var överdrivet att fara iväg, men han packades in på bår och med Selina som tolk följde jag med i transporten. Yoko och Tokie fick ta taxi.

1-DSCN8009

Sen körde vi genom Tokyo med tjutande sirener och då vi kom till sjukhuset (har glömt namnet) fanns rutiner, dels hade man ambulansmännens rapport och sen frågade de Selina sådant hon kunde svara på och sen satte man igång med Lasse genast, ingen väntan i timmar på akuten. Tokie och Yoko kom till väntrummet och där satt vi nu fyra på rad och väntade, då även Gösta dök upp.

Hur kunde allt gå så fort? Gösta var redan på sitt jobb när Selina ringde och sa att farfar fallit ihop. Gösta kastade sig i bilen och for med hög hastighet genom Tokyo och blev stoppad av trafikpolis. Han fick berätta varför han körde för fort och för att kunna släppa Gösta måste polisen ringa efter ambulans om den inte redan var kallad. Då Gösta kom till lägenheten stod redan en ambulans framkörd med fyra man som väntade på att bli insläppta.

Efter någon timmes undersökningar blev vi kallade till en läkare och han redovisade vad de funnit för fel på Lasse. Egentligen ingenting – men en del oklarheter kvarstod och om han blev kvar i landet skulle de sätta upp ett program där de gick igenom honom ordentligt och det skulle ta mer än tre dagar. En längre vistelse i Japan? Ingen samordning med svensk sjukvård dvs betala fullt pris? Nej, vi åker hem om vi kan. Då samtalet var över satt Lasse på en britskant i pyjamasen,  både käpp och skor saknades och vi var lite villrådiga om  hur vi skulle ta med honom tillbaka. Han kan gå själv, sa sköterskan sakligt och då balansen inte var  den bästa vacklade han hit och dit. Så här gör man sa sköterskan till oss, ta honom inte under armarna, sen tog hon ett grepp i Lasses byxor bak precis där de slutar i midjan och vred om, nu går vi sa hon och de gick. Vi fick öva och det blev helt rätt, där satt balansen.  Vi har kallat det Japanska greppet och visar det för alla vi får kontakt med när Lasse ska förflyttas och han inte kommer upp från en stol. Man börjar då oftast sin hjälpsamhet med att kroka upp hans armar, men varken rygg eller ben får då kraft, hela kroppen blir hängande  Vi har demonstrerat greppet på  fyra av vårdcentralerna i Väsby, Danderyds Sjukhus, Löwenströmska, Karolinska, S:t Erik, Sofiahemmet – om någon av sköterskorna minns så är det väl bra.

1-DSCN8023

Resten av tiden i Japan  gick åt att planera för hemresan. Jag gick en sista runda runt kvarteret för att ta lite bilder av gatorna vi gått med Missy på, husen och ingångarna blev så bekanta.  Yokos syster Yoshie och hennes barn kom från Osaka för att hälsa men vi var inte precis några muntergökar, funderade mest på  hur vi skulle klara att ta oss hem igen.

1-1-DSCN8034-001

Keita, Selina, Suzuka och mormor hade trevligt ändå och i köket var det uppladdat för matlagning

1-1-DSCN8029

1-DSCN8030Yoko, Tokie och Yoshie

1-1-DSCN8042

Yoshie, Keita, Suzuka och Tokie och Missy

När de åkt tillbaks till Osaka var det vår tur, Gösta bokade om våra biljetter till förstaklass, så det skulle bli lite mer plats för benen och även gå att sova (för Lasse), sen tog han ledigt ett par dagar och följde oss hem, om något skulle inträffa på vägen. Det blev vår räddning.                                           Vi hyste nu förhoppningar om att den svenska sjukvården nog skulle hjälpa oss på samma vis som den japanska varit beredd att göra.

1-DSCN8067

Resan hem gick mycket bra, det blev en lyxresa jag aldrig förr upplevt, titta bara på tallriken !

Vi var i Japan  den skönaste  tiden på hösten och fick se och uppleva så mycket och utan att ha planerat något, man öste vänlighet över oss, men vi blev ett par besvärliga gäster som innebar komplikation och utgifter. Genom att oroa mig för Lasse och inte veta när nästa kollaps skulle överraska blev intresset för alla reseupplevelser förmörkat och det är egentligen inte förrän nu, mer än sex år efteråt som jag riktigt gläder mig åt att minnas.  Så tack igen hela vår japanska familj och tack Mats för att jag fick knuffen att berätta.

Ps. Jag har fått ändra något i början av texten efter samtal med Gösta, händelsen blev då ännu mer sagolik.


Svar

 1. Wow vilken resa!!
  Och vilken berättelse! Med både vardags/familjeliv och
  drama så att det förslår. Så glada för att allt slutade så lyckligt.
  Tack Britta och Lasse för att ni delade med er!
  Monica och Tollef

 2. Jag kan bara tacka för den sista lite ovanliga delen i reseberättelsen, men fullt förståeligt att sådant kan hända. Tänker man inte så mycket på då man är ung. (Jag är dock 55+) Men jag tror att det var rätt land att bli sjuk i! Maken till service, artighet, noggrannhet, ödmjukhet, effektivitet och kunskap har iaf jag aldrig varit med om i ett annat land. Oavsett vad det handlar om!

 3. Ja, jag kan bara hålla med, så är det och sen lär det inte heller vara dyrare för dem som bor där.

 4. Exakt! Det är för det mesta billigare i Japan än här hemma på basvaror, tex en flaska vatten, (ta bara alla varuautomater som finns överallt!), åka tunnelbana, äta lunch etc, men sen FINNS förstås saker och kvalitet vi inte ens kan drömma om här hemma: handplockade specialäpplen av speciell sort, jordgubbar som odlats som hemma och förpackade en och en (!), och så klassikern: fyrkantiga vattenmeloner! 😉
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyMcIaCRJoXAQOM-mpRZpne0e750Vdy_LS8AMy3BOiggwxKkWexA
  Sånt har vi ju inte här alls och en del människor tycks genast tro att ALLA äpplen, vattenmeloner, och jordgubbar kostar minst 500:-/st (som säkert den fyrkantiga vattenmelonen gör!) Jag brukar rekommendera dessa att själva BESÖKA Japan, och av de få som gjort det har ALLA tackat mig för det rådet! 😎 😉 ”Only in Japan”, jo så är det! Skönt också med i princip noll brottslighet, det håller på att gå helt åt fel håll här i väst….

  Jag hoppas på att kunna återvända för 4:e gången till Japan – snarast!

 5. Hmmm, bilden på vattenmelonerna måste klickas på, här är en som syns direkt! 😉

 6. Ja du har nog sett mer av både priser och annat, så jag tror dej. Melonerna var nya för mej. Då blir nästa resa till mandelblom eller körsbärsblom?

 7. Hösten leder sedan tidigare med 2-1 och det är risk att det blir 3-1… 😉 våren med all Sakura är fantastisk, men nästan lite hysterisk, iaf i Tokyo. Har dock bara varit i Kyoto (som är fantastiskt, men på ett helt annat sätt än Tokyo) på hösten, så det kanske är dags för en vårresa med Kyoto inkluderat nästa gång!

  Du kan titta in här om du vill se lite offentliga bilder från 2013 resan, som jag tog i bla: Kyoto, Hiroshima och Tokyo:

  Sumo Season
 8. Många och mycket vackra bilder. Du har bilder till yrke?

 9. Nej, jag är amatör, men hållt på i ca 40år med foto, dock blir man aldrig fulländad, vilket väl är tjusningen också. Första resan till Japan tog jag ca 11.000 bilder på 13 dagar….;) tur det inte var DIA film som förr!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: