Skrivet av: brittakarolina | 03 februari 2016

På spaning

Ett område jag haft nästan ingen kontakt med är gravstenar. Den första jag kommit riktigt nära är den som satts upp över min mors föräldrar och tre av deras döttrar. Nyligen putsade vi stenen över Lasses föräldrar och bror och när vi talade om sten, kom Lasse på att han hört att det fanns en sten över hans morfar på Tyresö. Morfar hade bott med sin yngsta dotter Gretas familj vid Nyfors och varit deras hjälp med kvarnen. Hans historia är ett långt äventyr, men i livet som morfar gick han varje söndag till Tyresö kyrka. Vi såg i går hur lång vägen dit är och hur gick han? Han gick bakvägen kring Albysjön. Men vem har rest en sten efter Nils Eriksson, det skulle vi hört talas om?

1-1-DSCN5841

Har aldrig varit vid Tyresö kyrka eller slott, vi kollar. Då vi är framme efter att ha passerat långa sträckor av ett hårt exploaterat Tyresö, ligger kyrkan högt på en kulle omgiven av knotiga lindar, kanske planterade när kyrkan byggdes i mitten av 1600-talet. Passerar en vallgrav halvvägs upp och höjdskillnaderna är hisnande. På något sätt är kullarna bekanta men jag vet inte hur.

1-DSCN5826-001

Runt kyrkogården går en vit bogårdsmur och på utsidan finns ringar att binda de olika gårdarnas hästar vid. Vi går runt och det finns en hel del gamla stenar, de flesta läsbara men ingen som kan tolkas som Eriksson. Kyrkan ser tung ut, som ett försvarstorn, taket lutar lika häftigt som kullarna omkring.

1-DSCN5827

Var det här Kalle höll på att laga taket?

1-DSCN5830

Då Kalle hade kvarn och såg jobbade han även med reparationer och han hade ingen som helst höjdskräck, så när kyrktaket behövde lagas, var det Kalles jobb. Säkerhetslinor var inte uppfunna men Kalle var tunn och inte så lång och han gick som en fluga på de mest svårtillgängliga höjder. Nyfors hade låtit installera en telefon, det var en nymodighet på 30-talet och Lasse tror att Kalle kanske rentav hade skrutit med den. En dag när de höll på med kyrktaket ringde en av Kalles medhjälpare hem till Greta och sa, Kalle har ramlat ner från kyrktaket.  Greta blev helt förtvivlad och då sa han, nä jag bara skojade. Hu !

1-DSCN5828

Stenkant runt en grav

Vi hittade inte stenen vi sökte och det var kanske bara ett sätt att komma ut och få se något där jag ännu aldrig varit.  Då vi gick ner från höjden såg vi vägen till Pensionat Lilla Tyresö och en liten samling hus, det var här Prins Eugen tyckte om att vara och måla. Javisst här är ju kullarna.                                                                                                                                                                                                  

1-DSCN5838-001

Japangräs i rondellen nära kyrkan

 


Svar

  1. Det finns flitiga släkt- och hembygdsforskare som inventerar gravstenar och lägger upp resultatet på nätet. Se grav.genealogi.se/ . Men det verkar inte finnas något om den du letar efter. Finns ett par stenar på ”Tyresö gamla kyrkogård”, men det kanske inte är samma som vid kyrkan?

    • Hej Björn, min släktforskning började vila sej för några år sedan och det har öppnats register som jag inte använt men det är de ideella gravstensinventerarna som skjutit på. Arne hittade Nils Eriksson, död vid rätt tid och en gång begravd i Tyresö men gravrätten gick ut 1984 och då har nog det som fanns där gått på tippen. Det finns många upprörda röster kring det här med gamla gravstenar som mals ner till grus eller läggs som fyllning vid parkeringsplatser osv.

  2. Jag kan även tipsa om:
    http://hittagraven.stockholm.se/
    Här kan man söka bland ca 576 000 grav­satta på Stockholms 11 allmänna begravnings­platser.

    • Tack Mats, nästa är Västerhaninge och där finns också register över alla som jordats. Visst är det bra att förbereda sig lite men risken är då att man aldrig kommer iväg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: