Skrivet av: brittakarolina | 15 mars 2016

Stockholms ström i stillhet och ström

Vi hade i dag anledning att åka in till Malmskillnadsgatan.  Ska vi försöka ta oss till Medeltidsmuséet efteråt och kolla deras butik?  Ett barnbarn med medeltidsfluga fyller snart år och vi har inte varit där sedan de öppnade (1986). Jag hade kollat tillgängligheten och såg att det fanns hiss från Norrbro men ingen parkeringsplats, möjligen utanför Operan eller Slottet. Eftersom jag bestämt mej för att ingen ska få ta Stockholm ifrån mej med aldrig så knöliga omläggningar, cykelvägar, spårvagnsspår eller plötsliga enkelriktningar, så blev det en utmaning och det fick ta den tid det tog. Genom ombyggningar fick vi nu köra på Malmskillnadsgatan åt båda hållen för första gången på åratal och rakt ner på Gustav Adolfs torg. Spejade ut parkeringsplatserna framför Operan men det tog ett par varv, i någon rondell norr om Stockholm stod en skylt: max tre varv, här klarade vi det på två varv. Köpte biljett för en timme och en kvart och sen tog vi oss ut på Norrbro. En dam med ryggsäck låg ut över stenbarriären med kamera och nere kring brofästet höll svanar och andra fåglar på med tvättbestyr.

1-DSCN6178

Den runda saken där på Helgeandsholmen är nog hissen vi ska åka med. Jag som längtar konstant in till stan gick med lätta steg och ja där var den.

 

1-DSCN6181Vad flott de har grejat för att vi ska kunna ta oss ner, dörröppnare och allt. Jaha sen tittar man in i hissen och den stora fina spegelväggen är krossad.

1-DSCN6183

Många svanar, sothöns och änder håller till i det grunda vattnet intill bropelarna och svanarna grymtar och putsar sej.

1-DSCN6186

 

1-DSCN6194

Nere på Strömparterren förbereds rabatter och rensning pågår. Jag känner mej hemma här nere fastän det är mer än 75 år sedan det blev mitt och mycket har förändrats. Då kunde norsfiskarna faktiskt få några sprattlande fiskar i sina håvar.

1-DSCN6196Ett jobb jag gärna haft själv om jag fått börja om från början. Det stora trädet med jättelika kronan  intill vad är det?

1-DSCN6201-002

En kastanj , den måste vara gammal, vad har den sett och bevittnat? När får vi en uppräkning av åldern på våra parkträd? 1-DSCN6200Solsångaren av Milles har stått där sedan 1926, han är en hyllning till Esaias Tegnér. Hörde just i morse att skulpturer på sockel är inte intressant längre och för skulptörer inget att satsa på.

1-DSCN6199

Vi gick in på Medeltidsmuséet och det var ju faktiskt imponerande, de måste haft roligt när de byggde upp alla murar och modeller, vi vädrade efter någon kaffedoft men den kom från personalens termosar, inget kaffe för besökare här. Butiken var jättefin och den var fortfarande rymlig, vi har sett att flera museer krymper ytan och sortimentet för sin butiksverksamhet.

1-DSCN6206-001

Medeltida borgingång. Ett händelserikt museum för oss som nu går tredje varvet och glömt de första två.

1-DSCN6208När vi efter museibesöket en knapp timme senare skulle ta oss en titt på svanarna igen, var bilden helt förändrad, Mälaren kom forsande under bron med en hisklig kraft, man hade släppt på vattnet men varifrån? Var är den vägg man tydligen sänkt för att släppa fram Mälarvattnet? Det var en häftig förvandling av Strömmen, lite som Sjöfallets dag (något överdrivet) och blev dagens behållning.

1-DSCN6212


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: