Skrivet av: brittakarolina | 11 april 2016

Antibiotika

1-DSCN6355-001
Vi sitter i väntrummet på vårdcentralen och framför oss hänger olika upprop på en anslagstavla. De är väl riktade till oss? till någon, några eller alla. Vi har just nu inget litet barn i knät med öroninflammation. Men vad är förkylning?
Uppmaningarna säger att vi ska kämpa ner våra infektioner själva och inte ta till antibiotika. Vår skräck för dödliga infektioner har resulterat i att resistenta bakterier bildas och som inget biter på. Det är vårt eget fel i stort sett  men jag har sett att man  även skyller på läkare som inför vår ängslan tvingas skriva ut antibiotika. Åter till naturen alltså och var stark så behövs inte antibiotika. Antibiotika tar dessutom inte på virus. Hur vet vi om det är virus eller om det är något annat som ska bekämpas och vem vet när det ena banar väg för det andra.
Varför får grisar i fodret under sin tillväxt antibiotika i förebyggande syfte för att de obehindrat ska tillväxa snabbt och  kycklingar likaså? Jo för att inte bli sjuka och snabbt nå en hög slaktvikt och bli lönsamma? Jag läser att Sverige nu är bäst på att minska användningen av antibiotika i djurhållningen – men resten av världen då? Bakterier vet inte om några nationsgränser. Är det priset på antibiotikan som styr, fabrikerna kan framställa gränslösa mängder och det gör den billig och man lockar djuruppfödare med alla dess fördelar?? Är det aktieägarna som pressar industrin till ökad produktion? Var sker resistensbildningen? Kan man spåra var de resistenta bakterierna uppstår?
Skulle inte varningsetiketter medfölja säckarna till djuruppfödare, så de också får känna sig lite skyldiga till den olyckliga utvecklingen? Cigarrettpaket och alkoholannonser ropar ju ut en påminnelse om hur farligt innehållet är.
Jag letar på nätet efter svar och hittar:   http://www.riskkollegiet.nu/wp-content/uploads/2012/11/4-TegmarkWisell.pdf   där man försöker visa hur antibiotikaresistensen uppstår.
En av mina bästa vänner som gift sig i England blev förkyld och blev liggande med feber. Hennes man ville kalla på en läkare efter ett par dagar men hon tyckte det var onödigt. Efter ännu en dag blev hon sämre och togs in på sjukhus och trots all tänkbar antibiotikabehandling dog hon. Man sa att hon kom för sent och att hon drabbats av en mördarbakterie.
Hur vet man när man ska bota sig själv och när det inte går?  Efteråt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: