Skrivet av: brittakarolina | 04 maj 2016

Äntligen !

Maj är här, vi är lediga idag, inga tider att passa, löven spricker ut, vi måste se när det sker, om fyra dagar är det försent,  ut i trädgården – hm – vi har ju ingen !  Då blir det Bergianska igen.

1-DSCN6602-001

En japansk magnolia lyser på långt håll som en kritvit snöskulptur framför den långa granhäcken, blommorna är fullt utslagna och några har börjat fälla sina vita kronblad som jättesnöflingor på marken.

1-1-DSCN6600

Vi drar oss mot japanska dammen, undrar om körsbärsplommonet är lika överdådigt som för några år sen? Det blommar fint men minnet av en häftigare blomning spökar och allt är nog inte helt utslaget idag.

1-DSCN6604

1-DSCN6607-001

Vi backar och går över till andra sidan av trädgården, till våtmarken, där har vi varit ganska sällan. Det blommar körsbärsträd i rosa och vi skymtar flera vita magnolior utmed vägen och vid sidan om Anderssons växthus står ett Tokyo-körsbär som inte är helt utslaget än. Blomknopparna hänger ner som bärklasar medan de utslagna blommorna rätar på skaften.

1-DSCN6611

 

Ornäsbjörk

Ornäsbjörken är gammal och äkta och bladen är djupt flikade.

Skunkkalla

Gul  Skunkkalla är en växt från Amerika som har odlats som trädgårdväxt men den kan förvildas. Den har gult hölsterblad som ännu inte  öppnat sig och fällts ut. Den har jag aldrig sett i verkligheten förrän nu.

1-DSCN6621-001

Dammen med en ö och bakom skymtar Brunnsviken och Viktoriahuset

Vårtbjörk

Vårtbjörkens skira ljusgröna gardin av hängande grenar gör att många håller sig inomhus den här tiden. Bladen är nu stora som musöron och då är det mycket som ska göras i en trädgård. 

Kabbelekor i våtmarken

Kabbelekor i våtmarken

Diket är en egen våtmark lite skilt från den större anläggningen.  Den rekonstruerade våtmarken har olika vattendjup, dels en  öppen vattenyta och intill den olika grader av sumpighet. Änder och en sothöna rörde sej mellan tuvorna och på en grässlänt söder om vattenspegeln trängdes vitkindade gäss.

1-DSCN6631-001

Tulpaner i kruka vid Anderssons växthus.

 


Svar

  1. oj oj ojj så vackert!!!

  2. Ja det var maxat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: