Skrivet av: brittakarolina | 07 juli 2016

Expedition Pirk och Johannesolja

DSCN7495

Johannesoljan är slut och likaså Hirkumpirken och just nu blommar Johannesörten, den har till och med hunnit avsluta en första blomning och nya blomknoppar är färdiga att slå ut. Jag har spejat ur ett ställe där de står tätt och ingen saknar dem om de är borta, det är på en lerhög mellan järnvägen och Väsbyån,

DSCN7498

Det finns mycket att läsa på nätet om vad växten innehåller och vad den är bra eller farlig för, men hos oss använder vi oljan till rödflammiga småsår medan den röda pirken är svårare att motivera som en nyttighet.

DSCN7424Här står plantorna packade i det höga gräset och tågen dundrar förbi, jag har sax och påse med för att skörda.DSCN7450

Sen ska knopparna avskiljas och medan jag sitter och plockar av dom får jag tid att fundera på tidsåtgång även för annat smått t.ex. bär av olika slag och annat man vill ha mängder av.                                                                                                                                                   Eftertraktade  element hamnar snart i industriell skala och då tappar man kontakten med hur de insamlats eftersom handplockning är uteslutet, om man inte importerar handplockat från ett billigare land.  Man konstruerar maskiner som plockar och ju mer jag kommer på dess mer växer ett hopsamlingstekniskt område fram som antagligen heter något. Läste om havtorn som hittills inneburit plockning av bär för bär men nu föreslås att man klipper av hela grenar och fryser dem och då går bären att slå av. Då jag googlar på Johannesolja finns den i många rubriker och jag undrar hur man framställt oljan och hur mycket mer av växten som ingår. Pirken finns ännu inte att köpa på systemet, kanske för att plockningen av knoppar gör den extremt dyr.

DSCN7458

Då man häller sprit på knopparna färgas spriten rosa redan efter en kvart.DSCN7462Efter en timme blir färgen starkare och mer tegelrosa. För att till slut bli mörkt brunröd.

DSCN7453

Knoppar i olivolja färgar inte lika starkt som i sprit, oljan blir mer brunaktig. Den lilla snäckan följde antagligen med från växtplatsen.

DSCN7487

Den övernattade i en balkonglåda men fick sen komma ner till markens grönska.

DSCN7500


Svar

  1. Reblogga detta på Brittakarolina's Blog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: