Skrivet av: brittakarolina | 14 augusti 2016

Svårsåld I

Även om  man inte är samlare eller har köpfnatt händer det efter många år att man sitter med för mycket saker och som tar plats. Två saker har hamnat i boden vid sommarstugan och jag klarar inte mentalt att köra dem till tippen . Den första är en fin nästan oanvänd spinnrock som jag köpte för att bredda sortimentet av redskap på textilkurserna på 70-talet. Först återuppväckte vi spinnandet av garn med de redskap som stod undanställda från tidigt 1900-tal och efter någon tid kom nyare varianter från Holland och Nya Zealand, med dem kunde man göra grövre garn, de svalde fortare nybörjarnas lite ojämna garn, de gamla spinnrockarna krävde ett lite finare handlag.

DSCN7937

Jag höll delvis till på Gotland och fick här höra talas om Ryegårds spinnrock. Det stod nog en artikel om den i något blad också och jag blev nyfiken, hans uppfinning skulle vara något helt unikt. Jag försökte stå emot, men till slut tog jag reda på Ryegårds adress och ringde upp. Jag förhördes om min kunskap, för hans alster fick hamna endast hos de bästa. Han hade använt utvalda träslag som behandlats enligt jag minns nu inte allt och varenda funktion var genomtänkt för evigt bruk. Dyr var hans spinnrock också och tung. Efter en längre intervju blev jag godkänd och skulle få köpa en av hans spinnrockar. Då jag var på väg ut sänkte han rösten och kom närmare och sa: Ska jag berätta en hemlighet? Nej sa jag gör inte det, det är inte bra. Jo, jag kan inte spinna. Va ?? Här skulle jag sagt nej tack, då litar jag inte på att du vet vad som krävs. Men jag sa bara , oj och hoppades att hans många textilrådgivare lett honom rätt och gick hem med den sköna, välgjorda tingesten.  Ingen har sedan lyckats få till ett garn på den och jag kan inte formulera en attraherande rubrik till den om jag skulle försöka sälja den.  För några år sedan frågade jag auktionsfirman i Klintehamn om de ville ta hand om den för Ryegård var ju ett känt namn på sin tid, men de slog ifrån sej genast och sa spinnrockar är helt ute.

DSCN7939

Ryegårds rock är mycket välgjord och snudd på vacker trämässigt men funktionsmässigt är den svårartadDSCN7940

Ps. 26/6-22 Jag fick en spekulant på spinnrocken för ett år sedan och gick igenom den för att känna efter vad som var fel. Ett justerbart snöre gick mellan två knoppar över vingen så att den kunde bromsas. På bilden är snöret borta och jag prövade att spinna med och utan broms. Utan bromsande snöre funkade den som spinnrock och då behöll jag den. Ds.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: