Skrivet av: brittakarolina | 15 augusti 2016

Svårsåld II

Det andra föremålet som står och tar plats och som borde fått gå hädan är min mammas gamla Singer trampsymaskin. Jag tror jag sett den hela mitt liv och med den framkallas bilden av min mamma som sitter lite böjd mot maskinen och trampar, stannar upp och lyfter pressarfoten med ett metalliskt knick och sen suckar hon, när hon ser att det inte blev som hon ville. Det finns så mycket som rört sig kring trampmaskinen, kläder jag inte ville ha men måste ta på ändå, provningar med knappnålar som stack ut åt oväntat håll och de kittlande fingrarna när ärmar skulle passas in. Stå still !! DSCN7943

När mamma städade skulle jag hjälpa till och symaskinen kom på min lott. Underredets järngallerverk och trampan skulle dammas av och det gjorde jag och när jag ser den nu skäms jag lite för att den har fått stå odammad i så många år.

DSCN7945

Nu är secondhand inne men det var det inte då.

Jag lärde mej att sy själv på maskinen men då jag flyttade hemifrån kom den första ELNAN och till den använde jag det första bosättningsbidraget som nygifta kunde söka på den tiden.

DSCN7944När mamma dog kunde jag inte göra mej av med Singern, den hade varit hennes livlina och den var fullt användbar. Då stugan på Gotland inte hade el, tog jag med den dit. Barnen lärde sej sy på den – i skolslöjden fanns bara elmaskiner och det var lite exotiskt att klara sej utan el.DSCN7946Lådan med sitt innehåll av pressarfötter, knappnålar, knappar och häktor i olika plåtaskar och en bruksanvisning som murknat till centimeterstora bitar.DSCN7950 När vi hade påhälsning av tjuvar i vintras, stängde de inte boddörrarna efter sej och hela vintern blåste rakt in med sand och snö, så trampmaskinen var heltäckt när vi kom. Den fina huven i böjt trä hade löst upp sig och gaveln hade lossnat.  Under åren har vi tittat på många auktioner på landet och flera gånger har vi sett trampsymaskinen stå kvar osåld.


Svar

  1. Låt den vara kvar

    • Så klart, den går inte att sälja, bara glömma någonstans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: