Skrivet av: brittakarolina | 23 augusti 2016

Strandfynd

DSCN8092

I en innehållsrik Burgsviks-shop finns slipade och infattade bitar av materialet som Gotland består av. Eftersom hela ön består av avlagringar och landet har tippat snett över ända under alla år med många nollor, tvättas olika lager fram överallt. Vissa strandremsor blir kända för vissa former av fossil eller sten utan fossil. Jag blev helt tagen av en liten rund skiva av oolit och hörde att den var från Valar. Valar ligger ett par kilometer söder om Burgsvik, hela strandområdet är omrört av gamla stenbrott för slipstenstillverkning och förutom långa gravar ligger kasserad sten i högar överallt. När man söker på nätet som ofta ger svar att gå vidare från, står inte så mycket mer än att stenen består av små runda korn av kalciumkarbonat och har kallats romsten för det ser ut som fiskrom och att oolit kommer av latinets ord för ägg. Avlagringen är tunn, inte mer än någon decimeter och finns dessutom i Hoburgen och Kettelvik.

Vi tar en sväng ut till Valar och där vi förr gick ner till de märkliga oxlarna i strandkanten har man stängslat med staket för hästar och de sommarboende har gjort stranden svår att nå.

DSCN8095-001Går ändå ner vid en väg norr om husen, där strandhaket inte är synligt. Marken är full av slån med mognande bär. Precis som med blåbär finns en svart variant till de blådaggiga. Vid stranden ser vi ut mot vattnet och vid några stenar en lång bit ut finns många fåglar, vad kan det vara? Låter kameran berätta, det är skarvar, svanar och några mindre simmare, de har inte ställt upp för en bild och intar precis vilka positioner som helst.

DSCN8098

Marken består av gammal krossad sten och jag tar upp en, den är full av romkorn. Är det möjligen så att den är oanvändbar som slipsten och därför kasserad?

DSCN8120”Äggen” är 2 mm och sägs ha skapats genom att kalk har fällts ut genom att skalfragment har legat och rullat på mycket grunt och varmt vatten (Solstenar och kattskallar av Sara Eliason)

DSCN8100

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: