Skrivet av: brittakarolina | 11 oktober 2016

Novemberkaktus

dscn8674Det är lättare att säga julkaktusen om den, men nu har jag läst att julkaktusens blommor är symmetriska och novemberkaktusens osymmetriska och det är den senare som sprids av handeln numera. Den blommar just nu och det gick med en väldig fart från att den fick komma in från balkongen. På försommaren klippte jag den, skalade bort ett par decimeter av det gröna runtom, det finns inte plats i lägenheten för ohejdad grönska. Den såg skövlad ut men under sommaren på balkongen smög nya bladleder ut, först en sedan alla som jag klippt bort och på slutet orkade den även göra blomknoppar längst ut.

Den största ”julkaktus” jag sett och med flest blommor var den hos Vastessons i Stånga på Gotland. När den blommade spred sig ryktet och man åkte dit, tittade och häpnade, det var före mobilernas tid. Vastessons hade garnaffär och köpte upp ull från fåren på ön och dit for jag ofta för ullinköp.  I huset utmed vägen där man handlade garn fanns en kammare längst söderut, därinne med spetsgardin för fönstret stod ett stort runt bord mitt på golvet med världens största ”julkaktus” helt övertäckt av rosa blommor. Det gick att passera runt bordet men knappt mer, det här var kaktusens rum.  Finns det någon skriven historik om Vastessons garn?

dscn8679


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: