Skrivet av: brittakarolina | 06 december 2016

Stockholms Aeter och Essencefabrik.

Det var så roligt att äntligen hitta cedroolja förra året och veta att den går att uppbringa, så jag har glömt att kolla om den börjat säljas igen på Coop och ICA. Nu när Lucia och jul kommer närmare är det dags, pepparkaksdags och en utflykt till Vallingatan 14 är nödvändig. Sveavägen in från norr, till höger in på Tegnérgatan upp till Tegnerlunden och Strindberg, runda lunden och till vänster ner på Upplandsgtan, nästan ner till Norra Bantorget, in till vänster på Vallingatan och närmare Drottninggatan finns det med lite tur en glugg att stå med bilen i. dscn9258Sen bereder man sej på en tidsresa, först nedför en brant trappa från gatan och om man klarar den utan att bryta nacken, kommer man in i ett rum från 1800-talet så när som på kassaapparaten och cellofanpappret. Här finns allt som har smak och i burkar och flaskor utmed väggarna från en förgången tid. Ljuset är lite dunkelt och man  försöker se allt. Det här måste vara den äldsta genuina affären i Stockholm som fortfarande lever ett eget liv efter att ha startats 1889 och som nu drivs av fjärde generationen av samma familj.dscn9254Vissa förändringar kan noteras förstås och man blir inte förflyttad på riktigt, den största skillnaden är väl språket. Skulle man hänga med om bodbetjänten började bemöta en och tala stockholmska från 1800-talet?

dscn9256

Om man inte enbart är ute efter cedroolja eller annan essens, finns det godis av många sorter, gör ett besök här och förundras.

dscn9255

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: