Skrivet av: brittakarolina | 02 juli 2017

Barockparkens dag 2017

För nästan en månad sedan gick Agnes och jag till Barockparken och det blev en blogg d 5 juni. Dagen var strålande vacker med rik blomning utmed vägkanterna och på ängsmarken mellan parkträden trängdes blomstren som på en midsommarbild. Parken som under ett antal år genomgått restaurering har inte varit särskilt tillgänglig under den tiden, men nu ligger den där och välkomnar med sina gamla och nya lindar, dammar och ängar.

Vägen från rensdammarna utmed järnvägen fram till parken var kantad med ny blomning som avlöst ryssgubbarna från förra månaden. En rosa malva hejdade mej genast, men vilken? Bo Mossberg har illustrerat en myskmalva som jag tror stämmer på den här och den har växt i Ed. Trevligt att läsa var han hämtat alla sina avbildade växter och se att väldigt många kommer från Ed i Väsby.Åkervindorna har samlat sej och trängs överst på grusslänten men jag tar mej inte upp dit.Slänten består antagligen av ditforslad jord, när man byggde upp vägen som går över järnvägen och i den finns buskar och annat som inte växt vilt hos oss. Den här vitblommande jättebusken vad kan det vara? Honungsros?Blåeld , rödklöver och buskmåra (stormåra), om det är någon mer som har sin dag idag, så är det väl buskmåran, den är överallt i gräset utmed vägkanten med sina vitvispade skyar. Den som växtfärgar vet att man kan färga rött med vitmårarot , den ger samma färg som krapp men inte så skarpt rött. Sen upptäcker man att vitmårans rot inte är så stor och då prövar man en annan måra som är vit och som har rejäla rötter.Grop Anna Hansson i Rättvik kallade den buskmåra men i nyare beskrivningar står den som stormåra. Det berättas att i Skottland, då man förr färgade garn med växter, var det absolut förbjudet att gräva upp buskmårarötter, de binder gruset och jorden utmed vägarna och efter avskogningen av Skottland, var jorderosionen ett problem.1-DSCN6015Väl framme vid Barockparken ser jag att gräset är klippt i ytterområdena och det går att sitta varsomhelst på de slagna ytorna och det gör man. Här pågår kaffe och bullförsäljning, slåtter efter två hästar med en antik skärmaskin och en man bygger upp en höhässja.1-DSCN6037-001

1-DSCN6021Det gassar till och blir extra hett en stund, folk strömmar till och från och doften från det nyslagna öppnar alla  sinnen.En kulturförening visar upp sej i kläder från 1700-tal och rör sig under lindarna, men de är stadsbor som gör besök i grönskan. Här lägger man patience i väntan på något. Kongliga Hufvudstadens Gode Inwånare.Ännu en stadsbo1-1-DSCN6036Det här är väl huvudrollsinnehavarna i dagens föreställning och de kommer  från Järva trädvårdscenter AB som tillsammans med Väsby kommun står för arrangemangen.  Det nyslagna gräset doftar och står för en stor del av det vi förknippar med sommar och de ljusaste  nätterna.Dammarna har fått sitt eget växtliv, vattnet ser grumligt ut och lockar inte ens till ett fotbad,  här blommar vattenpilört.  Alla de nysatta träden grönskar och dammarna har ännu kvar ytor som speglar omgivningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: