Skrivet av: brittakarolina | 01 augusti 2017

Beckholmen

Beckholmen hör till platserna jag trodde jag aldrig skulle få tillträde till och nu är det fritt fram. En del höga stängsel finns kvar, men så är det ju även på andra arbetsplatser. Beckholmen har varit viktig en gång för handeln med tjära och beck och här finns tre stora dockor som kan tömmas på vatten och där båtars bottnar kan lagas eller målas.

Här serveras korvbröd vid Nordiska Muséet

Jag har varit turist i dag, spännande. Gick av tåget på den nya pendeltågstationen under Centralen och tog mig upp till dagsljuset med hjälp av fyra eller fem olika rulltrappor. Tog en buss till Djurgårdsbron och traskade i den täta strömmen av sommarfolk förbi Nordiska Muséet, Liljewalchs, Abba, Gröna Lund, Handarbetets vänner och ner till vattnet och bron över till Beckholmen. Det här blir långt, orkar ni hänga med?

Det är en träbro och den gungar men knakar inte när en tankbil kör över den.

Åt vänster ser man inloppet och Valdemarsudde

och till höger ett nymålat rött hus av äldre snitt uppe på en bergknalle. Det finns  flera hus men de råkade inte inte komma med den här gången.

Här börjar den tillåtna vägen runt ön

Rätt snart ser man att ön är invaderad av något jag genast kallar rödklint, de växer i alla skrevor och där något grönt vill rota sig. Den är kraftigare än vanlig rödklint och den kan nog vara något som börjat i en trädgård och sedan förvildat sig. Floran är annars lite ovanlig här, många växter har kommit hit med båtar och man har skrivit om de ovanliga arterna och nämner särskilt Ulltisteln som jag nyligen såg sprida sig på sydligaste Gotland allt vad den orkar.

Ett lusthus då man är nästan högst på berget.

med en flöjel som det står 1724 på.

Den största dockan heter Gustav V:s docka och det var här man tog in Vasa i maj 1961. Det är trappor på båda sidorna i berget.

 

Man kan gå stigen runt ön även åt motsatt håll.

Mera rödklint.

Väggen i västra dockan

Lyfter man blicken så ser man den enorma båten nedanför Fåfängan. Jag började räkna fönstren i nedersta raden gånger antalet våningar men blev inte färdig.

En giraffkran med semester

En sista titt ner i västra dockan

Något arbete pågår på kajen.

Beckholmsbron tillbaks igen

En silltrut överst i en död ek utanför Handarbetets vänner.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: