Skrivet av: brittakarolina | 24 september 2017

Sent möte

Stengolv utanför vandrarhemmet

Jag skulle hälsa på Maj-Berit i Holsbybrunn – äntligen. Dels hade solen börjat dala och dels har vi känt till varandra sedan 1945, då min mamma Ida ville visa mig sitt Småland och vi uppsökte släktingar. Från den gången har jag ett starkt minne av att Maj-Berit som var född samma år som jag, rodde ut med mej i en eka på Emån som rinner genom samhället och en liten vik av den gick in till tomten, där hon bodde. Allt var blankt och stilla och överraskande och bilden av oss ute på det mörka vattnet har återkommit många gånger och varje gång har jag nog lagt till något.

Jag hittade adressen, Maj-Berit hade varit på bokcirkel och det hade blivit eftermiddag när hon svängde upp med en lika liten bil som min på tomten. Efter en liten backe upp till ingången, spejade jag ut i det gröna bakom huset och där låg Emåns vattenspegel, minnet var inte överdrivet.

När de stora malarna (fisk) ibland kommer på tal, vet jag precis var de finns, de simmar i det mörka djupet utanför där Maj-Berit bor i Holsbybrunn. Det var på 1800-talet de största fiskarnas fångades och i Emån fick man då upp en som vägde 138 kg.

Bilden har jag lånat från ett Fiskemagasin på nätet, den visar fångsten i en malfisketävling i Spanien.

Före resan hade jag hade berättat för Birgitta M. Johansson, som disputerat på mollusker dvs blötdjur, vart jag var på väg och hon som har koll på flodpärlmusslornas tillstånd i Sverige, reagerade när jag sa Emån. Förorenat vatten har gjort att flodpärlmusslan har minskat kraftigt i våra vatten, men i Emån har man förhoppningar om att den ska  återkomma. Man har grusat bottnar och rensat så att både öring och mussla ska trivas igen eftersom de behöver varandra.

Jag frågade Maj-Berit om musslorna och hon sken upp och sa , min pappa fiskade mycket pärlmusslor.  Pärlorna på bilden är inte från Emån men ändå äkta.

Maj-Berit gjorde oss ett gott kaffe och jag blev extra upplivad av att vi hade samma kaffekoppar. Vi fick en riktig pratstund som vi inte haft på alla år och i vår ålder har vi nu fått ett perspektiv på att leva ett kvinnoliv innan bibelns föreskrifter bleknat och utbildningsvägarna för alla öppnades. Lydde man inte de bud som då gällde, bestraffades man. Så är det väl inte längre — eller ?

Ett så härligt möte Maj-Berit ! Kopp Maj-Berit !

 

 

 

 

E


Svar

  1. Var det inte samma kaffeskedar också? Från Arvid Nordqvist, i silver?

  2. Det märkte jag inte,men det kände B. M.Johansson igen som skedar från kaffeinköpen, fast jag har faktiskt ropat in 12 på Tradera också, Rosenholm tror jag de heter och de fanns före kafferabatten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: