Skrivet av: brittakarolina | 31 januari 2018

Japanska släkten

När Gösta eller någon ur Yokos familj kommit till Sverige har det hänt då och då att de haft med sig något konstnärligt av textil. Några väskor har jag haft med på bloggen och då jag frågat vem som tillverkat dem har Gösta haft svårt att förklara och sagt att det är en väninna till mormor Tokie. Sen dog en väninna till mormor och jag trodde det var hon men efter det fortsatte väskor att komma. Då jag förstod att hon ännu lever, har jag bett att få veta, hur hon som gör saker vi beundrar är länkad till mormor Tokie och nu vet jag. Hon är svärmor till Yoshie.

Här står den Japanska släkten som numera även är Göstas, från höger: Gösta, Yoko Göstas fru, Yokos mor Tokie, Yoshie Yokos syster, Suzuka dotter till Yoshie och därefter står konstnären Chiyoko Iwasaki och som är mor till Tomoaki, som är  mannen längst till vänster och som är pappa till Suzuka och gift med Yoshie. Många familjemedlemmar fattas, de var inte med ute och julhandlade.

Den här gången hade Gösta med sig ett band av samma slag som Yoshies svärmor bär på ryggen, det består av ikatvävda tygbitar hon fogat samman efter gamla kimonoer. Ikat är väv där varp och inslag färgats i förväg på sådant sätt att ett planerat mönster (förhoppningsvis) uppstår och när jag letar på internet ser jag att det lär vara ”inne” just nu..

Yoshies svärmor Chiyoko Iwasaki

Och en liten vacker väska 10 x 15 cm, lagom för nycklar och det minsta man vill ha med  om man inte behöver dra med sig hela säcken.  I väskan av ikatvävt tyg som buktar sig lite, ligger en längre rem så man kan hänga den över axeln och det ser jag fram emot.

Del av bandet och om man går nära ser man att mönstret som ser så fast ut på håll, går över sina gränser och det ger bilden liv.

 

 


Bilderna med människor på är från Göstas mobil, övriga från min Nikon coolpix.


Svar

  1. Du upphör aldrig att förvåna en, Britta. Japansk släkt!!! Jag älskar för övrigt sådana ikatvävda tyger. Makalöst vackra. Hade en gång en kimonoliknande morgon- eller hemmarock i detta tyg. Glömmer den aldrig. Hade den i 30 år tror jag.Tyvärr är de svårt att få tag i dessa tyger i Sverige. Mycket vackert band på kappan och vilka underbara väskor.

    • Hej Eva, ja Göstas japanska familj har tillfört oss så mycket, bara det att bli bekant med det som är viktigt i deras liv är bra och sen blir man lite mer bekant med sej själv på köpet. Jag anade att du med känsla för vackra tyger och kartor skulle känna igen bitarna av ikatväv. Tyget är dessutom väldigt slitstarkt och din morgonrock räckte ju länge. Redan fredag, ha en skön helg framöver önskar Britta


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: