Skrivet av: brittakarolina | 11 mars 2018

Alarna vid Edssjön

På den sumpiga norra stranden av Edssjön växte i det blöta en skog av alar. De stod tidvis och speglade sig i vatten och att då gå nära förbi dem var exotiskt och på håll från skogskanten längre upp var alarnas kronor rörande vackra att se. Sen av någon anledning sågades alarna ner och hela bilden förändrades. Man släppte in betande djur på marken närmast sjön, anspråkslösa raser som överlever på minimal omsorg och dåligt bete, de var också trevliga att se, men det täta albeståndet var borta. Jag har inga årtal för när det här skedde, men det har hänt under de senaste 20 åren.

Man sparade några stora äldre träd och idag när jag i den skumma eftermiddagen gick vägen utmed sjön , såg jag att hela området nu är fullt av alskott som sprutar upp ur marken i stora knippor antagligen från alla de avverkade träden.

Här syns spåren efter de senaste brunsvarta kornas betande, de har inte haft glädje av hela grästofsarna, bara  de sprödaste delarna.

Ett tillflöde till sjön, det rinner upp flera pölar i åkern norr om sjön.

 

Vägtistel

Man får ta i lite extra för att glädja sig åt skönheten i de utblommade växterna.


Svar

 1. Tror alarna känner sig hedrade av det fina inlägget med de vemodigt vackra bilderna.

 2. Tack Eva, men nu är det dags för ett par ljusa vackra dagar igen.

 3. Hej. Fanns fotografiet av Nils Gustaf Eriksson på din förra blogg? Kan du ha med den i denna också i så fall, eller skicka den till mig. Tänkte ha med den på min Facebooksida.

  • Hej Lennart.

   Jag läser och läser en gång till, min förra blogg? Hur menar du? Förra inlägget i bloggen eller förra blogg, jag har bara en blogg. Nils Gustav Eriksson finns med i blogginlägget ”Nyfors, Tyresö” från 28/5 2012 och det når du i mitt bloggarkiv på det datumet och det går väl att kopiera därifrån antar jag. Den är från Lasses efterlämnade bilder och jag har inget namn på fotografen. Har jag helt missuppfattat det du frågar efter eller låter det rimligt? Jag har gratulerat en 93-åring idag, en kvarlevande änka efter en kusin till mig, jag hade också lite släkt, men de är nu lätt räknade. Hej så länge och hälsningar från Britta

  • Hej

   Hittade nu fotografiet. Jag missminde mig tydligen om blogghistoriken.
   Trodde mig minnas att du bytte ”bolag” eller vad det heter, då det inte fungerade tidigare.
   Hälsningar Lennart

   • Jag hoppas du går in läser vad jag skriver på Facebook.
    Hälsningar Lennart

 4. Jag slår på Lennart Altin men där står ingenting mer än profilbild, var står vad?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: