Yoko, Missy och jag har varit i Uppsala botaniska trädgård, jag ville se hur fjällplanteringen hade klarat vintern, vill gärna veta hur fjällplanteringar skapas och fortlever på en annan (vår) breddgrad än där de har sitt rätta dygn och klimat i verkligheten. Uppsala botaniska trädgård har anlagt en plantering med en namngiven formgivare Mats Lindegren och donerat den som dopgåva till tronföljaren Estelle, den invigdes år 2014 och hur kan nu alla ditförda plantor ha klarat sig och lever någon ännu i denna sommarvarma maj 2018 ?
Trollius, smörbollar lever och värmer stenarna och ser dessutom ut att trivas. Storstenar på 55 ton styck (den tyngsta) har burits hit och placerats utan trumpetfanfarer, varför sker sådana här byggen i tysthet? Finns transporten dokumenterad? Har stenarna sin ursprungliga form, de flesta ytorna ser gamla ut. De har hämtats i Uppland efter samråd med geologer på SGU och var fanns de?
Det grönskar överallt i gruset och mellan stenarna
De lockande flata stenytorna bör inte beträdas.
Här har ett par björkskott hittat en spricka att gro i, får de vara kvar?
På väg till fjällen kunde vi inte undgå att kolla de stora krukorna med pomeranser, apelsiner, oliver och Linnés lagerträd som fått komma ut ur orangeriet som frisläppta kossor från vinterförvaringen.
och sen lite kaffe, te och våfflor på café Viktoria under blommande äppelträd och doftande syrener. Det var en skön Pingstdag..
Vännen Missy
Det ser ut att ha varit en fin pingstdag!
By: Karin on 20 maj 2018
at 9:05 e m
Jaa, den var fin !
By: brittakarolina on 20 maj 2018
at 9:51 e m