Skrivet av: brittakarolina | 20 april 2019

Svarta höns

För många år sedan besökte vi Julita gård, vi hade hört att där skulle finnas helsvarta höns. Vi, det var Göstas familj, Lasse och jag. Vi letade länge, området är stort och till slut hittade vi fåglarna. Det regnade och det blev pölar överallt på gångarna och framför nätburen med de svarta hönsen hade bildats en sjö. Vi småsprang, åskan mullrade och ingen mer än jag ville stanna upp och kolla de svarta hönsen och bilderna jag längtat efter blev verkligen inget att spara.

Lasse och Göstas familj år 2000

När jag nu vill hitta tillbaks till minnet för att skriva en påskhälsning med bild på lite ovanliga höns, är de svåra att återfinna.

Bohuslän-Dals svarthöna

Det finns en helsvart lantras, Bohuslän-Dals svarthöna och man tror att den ursprungligen följt med någon sjöman till Bohuslän för flera hundra år sedan. Julita är beskyddare av svenska lantraser och jag tror att det kan ha varit sådana höns vi såg.

Sedan några år finns en svart hönsras i Sverige med ursprung i Indonesien, Ayman Cemani. Den är också helsvart och dessutom ståtlig och dyr.

Ayman Cemani

Ayman-kyckling

Bilderna av fåglarna har jag lånat på nätet. WordPress har kastat ut mig från det invanda programmet, så om det blir konstigheter beror det på att jag inte lyckats ta till mig nyheterna. Jag är sen med påskhälsningarna men den verkliga påskglädjen med pussar uppstår egentligen inte förrän i natt och det är ännu tid att önska alla som tittar in på bloggen och letar efter något nyskrivet EN RIKTIGT GLAD PÅSK !!


Svar

  1. Det var en spännande påskhälsning i de gula kycklingarnas tidevarv! Aldrig har jag sett svarta höns förut! Roligt också att se delar av din familj – och framför allt Lasse, vars minne jag har fått vara med om att bevara …
    Och så fint att du sitter vid datorn igen!

    • Tack Stina, Kråkhöns läste jag någonstans att man kallade dem också. Härligt att du läser. Påsk i morgon också, God fortsättning!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: