Skrivet av: brittakarolina | 15 juni 2019

Törnrosens lördag

Solig lördag, värmen har återvänt och jag undrar vad som kommit upp i dikena vid Runsa efter de senaste veckornas många regnskurar. Min bil är den enda som står kvar i garaget en sådan här dag och nu får den också komma ut och röra på sig. När jag passerar Kairo-badet ser jag att gräsmattan är helt fullpackad med folk, men i vattnet guppar inga huvuden, det är kanske lite väl kallt fortfarande.

Vid Runsaparkeringen står några bilar och ur en som just kom före mig håller ett äldre par på att trixa ut hopfällbara solstolar ur bakluckan. Var tänker de möblera med dem? De låtsas inte se mig, tittar bara rakt fram och kånkar förbi med sina stolar och tränger tydligen  genom någon bakväg in i snåret för jag hör deras röster en bit in bakom väggen av blommande törnrosor.

För mig är det törnrosens dag, mer än så här kan de nog inte vara utslagna alla på en gång. Åkerholmarna är tillslutna med en häck av de taggiga buskarna och blommorna varierar i färg från vitt till mörkrosa. Vi bor i Carl Jonas Love Almqvists landskap (ett av dem) och jag letar efter citat om törnrosen som han hade en särskild känsla för men hittar bara en vers om hjärtats ros som jag inte riktigt förstår.

En blomma står i hjärtats hem,
hon har ingen färg ännu;
Herren Gud i himmelen
den blomman har gjort, o Du! –
Blomman stod i hjärtats hem,
hon hade ej färg ännu,
men av Herren Gud dock hon hade namnet Törnros.

Rosens törnen såra hjärtat.
Då rinner blod därur.
Hjärtat frågar Herren:
“Vi gav du den rosen åt mig?”
Herren himmelskt svarar:
“Blodet utur ditt hjärta färgar din ros åt dig:
du och ditt hjärtas ros då likna i fägring mig.”

och tittar man ner på marken så försöker femfingerörten väva en matta som täcker vägens grua


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: