Skrivet av: brittakarolina | 22 juni 2019

Midsommar 2019

Alla som har bil ser ut att fira midsommar någon annanstans och när jag åkt till Karin och Alexandra i Södertälje blir det ännu tommare i garaget.

Karin och Glenn bor i ett äldre kvarter med grusade innergårdar, där en gång soptunnorna var den enda inredningen och kanske något träd. Husen är 6 våningar höga och solen når ner till marken bara ett par timmar och den tid då den står som högst. För några år sedan  började hyresgästerna gräva ner plantor på de belysta delarna och det har förvandlat gården till en blommande oas.

Just nu blommar pioner och rosor, schersmin och kaprifol och i en rad pallkragar går rabarber och sparris att skörda.

Här kan man duka till större och mindre kalas och det finns plats för flera familjer samtidigt och sköna kvällar är det alltid några som grillar.

Kaprifol. schersmin, ros och pion vilka dofter !

En del är överblommat

Ska vi gå upp till Torekällberget och se på Ölandshönsen efter att vi ätit sill och druckit kaffe? Jaa ! Torekällberget är ett friluftsmuséum, Södertäljes Skansen med fint bevarade rester ur det förflutna, hus av skilda slag och djur av lantrastyp. Just en sådan här dag pågår många aktiviteter som lockar barnfamiljer.

Nora kvarn som flyttats hit från Mörkö är muséets varumärke. Intill den är tomten där ett gammalt värdshus brann ner år 2016 och som väntar på bebyggelse. Tomten ägs inte av muséet och bebyggelsen diskuteras häftig.

Folk överallt

Stegen vid Råbygårdens uthus är häftig.

Ölandshönsen var instängda. Det blir kanske lite för oroligt för smådjuren när stor mängder folk rör sig kring husen.

 

Blomster och rabatter på alla gårdar. Fläder, klätterhortensia och doftchersmin stod för de stora vita skyarna nu när fruktträdens blomning är förbi.

Karin , Alexandra och Tora

Ballonger är inte längre enbart runda eller korvformade, de kan vara jättelika nyckelpigor eller enhörningar.

Runt det nedbrända värdshusets tomt har man skärmat av med stora tryck av fotografier från gamla Södertälje på grovt tyg. En marknadsbild från 1800-tal

Bild från järnvägsstationen där Södertäljekringlor bjuds ut, när tåget håller en stund. Mitt minne är från något senare och då var det småpojkar som sprang utmed tågsidan och ropade ut att de hade kringlor.

Min midsommarhälsning blev försenad men i stället önskar jag alla en god fortsättning på den sköna sommaren.

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: