Skrivet av: brittakarolina | 19 juni 2019

Rosorna slår ut i Dalens sjukhusträdgård

Rosorna slår ut, du måste komma hit och se, Karin ringde tidigt på morgonen, det var svalare i luften och blåsigt. Nu visar sig resultatet av Karins egen klippning i rosenträdgården i år kortade hon in dem rejält och det var med stor förväntan jag styrde mot Enskede.

På Dalens parkering hittade jag en plats i skuggan av en lönn, sen måste jag få hjälp med att betala, hämta en app, och trycka in platskoden, mej själv med alla siffror och telefonnummer, bilens nummer och vilken sorts kvitto jag vill ha. Det var faktiskt enklare förr.

Tiden går fort, för några veckor sedan var marken lysande gul av de nedfallna lönnblommorna och redan är det fröernas tur.

Karin mötte, ingen kan ana var trädgården finns och efter en del korridorsvängar ser man genom ett dimmigt fönster att det blommar utanför och där är dörren som leder ut till det oanade.

Trädgården börjar som en innergård mellan två huslängor och öppnar sig sedan till en friare del utanför husen. 

På innergården reser sig rosor högt utmed väggarna, de hör till den ursprungliga planteringen och flera buskar från anläggningstiden har fått kraftiga stammar. 

Vintern  for hårt fram med en pergola som funnits med från början. Den var helt klädd med vin som gav kilovis med druvor men den rasade och när den avlägsnats uppstod ett tomrum.

Eldkaprifol ?

Rosor från trädgårdens första tid. 

Så här frigjord blir taklökens släkting då den slår sig lös andra året. 

 Den yttre trädgården med alla storblommiga rosor från 90-talet. De första att slå ut är ljusrosa och namnet ännu en gissning.

Karin

Två hammockar är nya för året

Sjukhuset började byggas i slutet av 70-talet och stod färdigt 1982. Parken kring byggnaden och den del som Karin sköter ritades av landskapsarkitekt Gunnar Martinsson (1923-2012), en av landets främsta landskapsarkitekter enligt dödsrunan. Från den tiden finns mycket av växtmaterialet kvar men på 90-talet gjorde arbetsterapienheten en omarbetning och då tillkom bland annat den yttre rosenträdgården.

Ägare till verksamheten har varit Landstinget, senare Capio och den nyaste ägaren är nu Praktikertjänst, men fastigheten förvaltas av statens fastighetsbolag Locum.

Karin Sjökvist Tyrefors har lämnat uppgifterna, hon har också  Martinssons ritningar med träd-och växtförslag och listor på rosor som planterades på 90-talet. 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: