Skrivet av: brittakarolina | 09 juli 2019

Vid Edssjön

Ett nytt försök att få in bloggen med några bilder från kyrkviken i Edssjön. Ed är en av de tre socknar (Ed, Hammarby och Fresta) som Upplands Väsby kommun består av. Bor man i stadsdelen Runby så hör man till Ed. Där bodde vi i mer än 40 år och kom att hitta i skogarna kring oss och att känna människorna som var verksamma i samhället den här tiden. Sen flyttade vi men inte så långt, medan vi ännu orkade med en flytt och adressen blev i Hammarby socken. Vi var två och tyckte vi var smarta som klarade både krympningen och flytten, men Runby hängde kvar i oss och Lasse valde som sista viloplats kyrkogården vid Ed.

Krolliljan ovan växer till synes planlöst invid en mur på kyrkogården.

Edssjön som man ser från kyrkbacken är en liten sjö (1 km2), vattnet är inte godkänt för bad och den fryser fort till vid minusgarader. Den har haft betydelse för transport när vattenvägar var vanligare än landsvägar och den var en del i leden mellan Östersjön och Sigtuna-Uppsala under vikingatid.

Vi har fått en ganska nylagd promenadväg utmed sjöns västra sida och innan man når fram och kan se ut över sjöns vattenspegel passerar man innersta delen av en vik med träskartad lövskog. Där har träden fått växa tills de faller och insekter och svampar har gjort resten. Det är alltså lite skräckskog i halvdunklet under de lutande stammarna och jag vet inte vem som sågar upp stammarna som fallit över stigen men faller gör de och man får vara glad om det sker när ingen är i vägen.

Här hade en poppel gått av och två stammar till är på väg.

Vassbältet är tätt runt viken, ljusgrönt och ännu på tillväxt

I det gröna nära stigen växer bruna smala kaveldun som inte är ”cigarrer” möjligen ”cigarrcigaretter”. Ser dem för första gången och det är smal-kaveldun Typha angustifolia til skillnad från

vanliga cigarrer, bredkaveldun Typha latifolia. Att möta en växt man aldrig sett och få den bekräftad i floran är roligt, det känns lite som en belöning.

Blomvassen Butomus umbellatus lyser upp i det gröna.

Den tycker om gyttjig lera i näringsrika vatten skriver Mossberg-Stenberg.

Kardborren Arctium tomentosum ger knappast några glädjerysningar men är ändå väldigt fin

och det finns de som gillar den.

Mitt intresse för gräs har sakta börjat växa till och jag trodde att de flesta redan blommat över men så var det inte. I skogskanten och strandkanten blommade några för fullt och jag samlade strån, de blev stökiga att ta hand om, det skulle varit bra med en portör. Portör – men jag har ju en i källaren!

Från SAOB: 2) bläcklåda, vanl. av tillplattad cylindrisk form o. försedd med bärrem, avsedd för förvaring o. transport av insamlade växter (stundom äv. insekter). Hartman Fl. X(1843). Med portör på ryggen och käpp i hand samlades den stora skaran af botanister. Ödman VårD 1: 59(1884, 1887). Johnson Se 245 (1936). jfr VÄXT-PORTÖR m. fl. Från SAOB:

Den flora jag nämner är Mossberg-Stenberg Den nya nordiska floran 2003. Där får bilderna bekräfta vad jag hittat med hjälp av Krok-Almqvists flora från 1938.


Svar

 1. De små kaveldunen står fint, i givakt, vid strandkanten.
  Vacker portör …
  Vad har Du i blompressen hemma?

  Skrivet med egen dator på biblan i Åtvid.

  Trevlig helg
  önskar
  Birgitta

  • Grattis Birgitta ! Visst är det roligt med en del tekniska under lättillgängliga. Jag har inget i pressen, bara några ax av gräs jag hittat namnen på och de ligger på sin sida i Mossberg-Stenbergs mångsidiga bok. Ha en bra helg du också önskar Britta


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: