Skrivet av: brittakarolina | 30 september 2019

Höstlöven flammar

Sista septemberdagen, Niklas har födelsedag, frosten har bitit så löven gulnar, körsbärsträdens blad blir röda och  det går lika fort över som deras rosa vårblomning.

I går var himlen grå och ljuspunkten blev en kaffestund  hos Karin och Glenn, Karins bjöd på en läcker nybakad päronpaj och vi beundrade den smaragdgröna gräsmattan på deras innergård, dit solen inte längre når.

På tal om bokband med Glenn, hämtade han fram några exempel på vackra pocketband som formgivits av Vidar Forsberg (1921-1992), en formgivare han minns med särskild glädje.

Delikata små böcker tryckta 1962 med riktigt tryck och skönt avvägda att hålla i handen och att läsas. En av dem, ett urval texter från Carl von Linnés skrifter av Björn Julén har jag fått med mig hem. Nu läser jag biografin till flingorna på morgonen, lappländska resan på eftermiddagen med tre enorma jämsides uppslagna böcker och Björn Juléns urval läser jag närsomhelst eftersom den går att bära med sig.

Jag har nu förstått att det går att läsa och göra urval i Linnés skrifter som kan visa att han var en omtänksam och sympatisk människa eller att han var en gnidig och tröttsamt egoistisk typ, som författare väljer man själv det man  vill berätta och det är fritt fram att läsa Linnés svårtolkade svenska som fan läser bibeln.

Det är några dagar kvar till Brittsommar men Uno och Margareta hade plockat de här blommorna vid sitt sommarhus i lördags, kungsmynta, Jakobs stege, gulmåra och prästkrage. Doften av gulmåra fyllde hela köket när jag kom hem från Karin igår.

 


Svar

  1. Underbara höstfärger på körsbärsbladen. Så sant att denna tid är lika kort som vårens blomning. Det gäller att passa på att njuta. Du kommer att bli en verklig Linnékännare efter att du läst all den litteraturen om honom. Så bedårande söt bukett!

  2. Tack Eva, jag trodde jag kände min Linné, men han växer ut och blir bara större. Nu är det så vist ordnat att alla inte begåvats med Linnés minne och mitt har börjat släppa taget om en hel massa, kanske är det därför jag upplever allt som nytt och extra stort.

  3. Kanske har du redan sett onsdagens SvD sida om den nya Linneboken?

  4. Den uppladdade bilden är skarp, men det verkar som bloggens mjukvara saboterar skärpan…

  5. Tack Mats, jag har läst den och jag var verkligen nyfiken på vem som skickat den. Jag undrar om skrivaren läst boken, jag håller inte med honom i alla fall, Inte än, får se om jag ändrar mig när jag är igenom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: