Skrivet av: brittakarolina | 02 oktober 2019

Lite godnatt till ute-rabatterna

Ska träffa Stina i Anderssons växthus och går först en liten runda bland många och tömda och städade rabatter.

Pumporna som odlats i trädgården. Här några av de största med kilovikten ritad på skinnet.

Vid tiden för höstfesten var odlingsbäddarna helt överväxta med grönska och nere under bladen låg ännu de stora pumporna och svällde.

Pumporna har befriats och flyttat hemifrån och bädden är städad.

I fruktträdgården är det bara de helröda P.J.Bergiusäpplena som lyser. De pekade min mamma på redan för 80 år sedan, kanske inte exakt det trädet, det fanns flera, men jag fick för mig att de bara fanns Bergianska trädgården. När jag googlar ser jag att äpplet har utsetts till Upplands landskapsäpple och är det som nått mest spridning i Uppland. Det uppstod 1912 i trädgården som en röd variant av Sävstaholm och mognar i september.

Det blåste alldeles hemskt ute och det var skönt att gå in till den eviga Medelhavsgrönskan. Symboliska blommor för dagens möte – eterneller.

Stina bjöd på födelsedagskaffe och en stunds upplivande samtal. Stina är ordförande i föreningen Bergianska trädgårdens vänner.

Det var lite vila bland växterna i växthuset också men de gula små krokusliljorna under vinrankorna lyste och var nya för mig.

På vinberget under rankorna växte också höstcyklamen och gav intryck av att ha spritt sig själva, de häe heter Cyklamen hederifolium och det säger att bladen liknar murgrönans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: