Ormbunken väl alla känner igen, den som gav ”grönt” i blomsterbuketter. Den här växer i det centrala och doftande Medelhavsrummet, nära ingången till ormbunksrummet.
Inom ramen för Edvard Anderssons donationvilkor finns ett regnskogsrum i växthuset och på dörren läser jag Ormbunksrummet. Därinne är det grönt och fuktigt, man kan urskilja färg på någon blommande växt och kring jul står här en uråldrig äkta julkaktus och sträcker ut sina blommande grenar, men annars dominerar det gröna. Två hela väggar skickar ut blad av olika format från golv till tak och en tät imma lägger sig fort på kameralinsen och hindrar fotografering. Tre trädormbunkar reser sig som spetsmönstrade parasoller över markens grönska och bland växterna kring fötter och knän ser jag att de är ormbunkar av många slag. De har vetenskapliga namn som är svåra att hitta uttal till och de kommer från andra världsdelar, ormbunkar finns i alla. Flera har blivit krukväxter och jag minns min älghornsbräken, här har den plats för hela hornkronan, min växte gränslöst och fick till slut inte plats i rummet.
Novemberkaktus i november
Trädgårdsmästare Sari Södergren
Ormbunkar blommar inte och sätter inte frö, de sprids i stället med sporer som finns i sporgömmen på bladens undersida. Sari Södergren, trädgårdsmästare som har hand om regnskogsrummet nyper av några blad för att visa hur olika sporgömmen kan gruppera sig i mönster som är egna för arten. Jag kan ta med dem hem och fotograferar vid köksbordet. Sari berättar att hon förökar plantorna med sporer, de är mycket små, närmast som ett mörkt damm och det kan ta lång tid för dem att gro. Just nu ligger odlare i startgroparna för frösådd, men sällan läser man några råd för sporsådd.
Här är ormbunksbladen jag fick av Sari med tydliga sporgömmes – mönster.
Sporgömmen runt bladets ytterkanter
Sporgömmena är inte så bruna och tydliga, men de finns där runt kanterna
Sporgömmen som dubbla rader av prickar
Sporgömmen runt småbladskanterna
Och här en ormbunke som bytt ut sporgömmena mot groddknoppar och ”föder färdiga småplantor”
Jag tror att ormbunken blir årets växt
By: Karin on 08 mars 2020
at 3:03 e m
Den är intressant och ännu lite obekant och tävlar inte med rosor och pioner.
By: brittakarolina on 08 mars 2020
at 4:09 e m