Skrivet av: brittakarolina | 14 april 2020

Medan vi väntar

Solen lyste förföriskt och innan löven slagit ut ser man inte innifrån hur mycket det blåser, så jag gick ut på en liten runda i byn.  Kollade magnolian i parken bakom förra Folkets hus, den hade knoppar men långt kvar till blomning, de rosa körsbärsträden utmed Centralvägen blommade inte heller och det blåste ihärdigt. Rabatterna utmed Centralvägens trottoarer har påskliljor som lyser upp men planteringarna på Dragonvägen som överraskat i flera år med lökväxter var i år trötta och spretiga. I stationsparken var i alla fall pensébollarna nya och fräscha. Nu är påsen kring Rickard Erikssons Henriksborg avlägsnad      och  de gamla husen står nymålade och fina.

Småpenseér i många färger finns också i blomsterkaren lite här och där.                                                   

De här träden har följts åt i många år utan att ha blivit gallrade. Grenarna sitter så högt att man inte ser knopparna och om det är almar eller lindar eller…..

Går utmed ån söderut, många träd vid vattnet har nyligen sågats ner. Är det möjligt? Ska man äntligen göra något åt åns kanter och snygga till så att ån får bli något annat än ett avloppsdike?

Det är alar man sågat ner, färgen i sågytan lyser orange lång väg. En gång i tiden färgade man läder och skinn med tuggad albark, måste slå upp det när jag kommer hem.

Kommer på att jag glömde räkna årsringarna, då får jag ta en runda till .

Den vanliga avspeglingen i ån så länge den går parallellt med järnvägen.

Det var inte så mycket att hämta om alen och albark på nätet, så jag gick till Linné. Så här                säger han bland annat:

Löven fördriver loppor men äts av fåren, särskilt den grå (gråalen).                                                            Trädet göder ängarna och gör flodstränderna fastare.                                                                                Veden är mjuk, skör, bibehåller sig länge under vatten och är lämplig till pumpstockar,                huspålar i städer, spinnrockshjul, böndernas tallrikar (slår sig inte), mjölkkärl,                                gevärsstockar och höräfsor, dessutom förfärdigas av den de skånska böndernas träskor.                            Särskilt det masurliknande virket av roten används till finare skrin.                                                              Kolet används till krut, veden värmer men osar.                                                                                          Barken gör fisknät bruna och samerna tuggar barken och färgar hudar röda.

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: