Skrivet av: brittakarolina | 22 april 2020

När våren och vädret vill

21/4-20

Våren kom idag, björkarna fick löv, lönnarna blombuketter och alla Väsbys skära körsbärsblommor slog ut. Det var Lasses födelsedag, han brukade tycka om att bli firad så Karin föreslog att vi skulle träffas och äta en tårtbit på hans bänk, så blev det inte, det spar vi till lite senare.

Men jag tittade  till graven och idag hade kungsängsliljorna slagit ut helt och sällskapade med påskliljor vid Lasses sten och det var fint.

Det var också den första dagen som det gick att sitta ner en längre stund på balkongen. Jag har faktiskt längtat ut och prövat flera gånger men fått fly in för att det blåst eller varit för kallt eller både och.

Fikonet som växt kraftigt och klarade inomhusklimatet  visade sig även hysa sköldlöss, något jag nästan glömt hur det var. Den har nu fått sina såpduschar och de synliga lössen har jag handjagat. Nu får den vara ute och göra balkongen grön, hur den ska få plats i lägenheten kommande vintrar är väl dumt att oroa sig för i förväg.

Jag har länge sett fram emot att få klippa ner min väv. Det blev också av i dag. Jag är en annan människa nu än den som började med mitt vävprojekt. Det hinner hända mycket på tre år när man är ung och även om man inte tror det, kan mycket ske även när man är gammal.. Att klippa ner en väv är ett känsligt ögonblick som varit omgärdat med många måsten (skrock). Det har gällt att skydda det skapade mot onda makter och ingen främmande får råka komma in i huset när det sker, inte ens den som vävt ska titta på det nerklippta utan rulla ihop det och lägga undan en tid innan man börjar laga och göra väven presentabel. Boken Vävskrock av Carl-Herman Tillhagen innehåller vad man behöver veta för att lyckas med sin väv antingen det är metervara eller bildväv.                                                                                        I Frankrike, när vävare var män, rörde en man aldrig väven sedan den klippts ner, det var kvinnogöra att fästa trådar, stänga glipor och sy på band på baksidan och det är vad jag nu har kvar att göra.

 


Svar

  1. Här är en som med spänning väntar på att få se vävens framsida…

  2. Så klart Stina, du inspirerade mig !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: