Jag skulle kunna skriva om posten och hur den var förr och hur den blivit, men orkar inte riktigt, det blir för mycket och kan inte förändra det som skett, blir bara ett utdraget gnäll. Min pappa jobbade hela min uppväxt inom posten så har jag färgats av de värderingar och rättesnören de anställda fick göra till sina och eftersom de inte längre existerar, saknar jag dem. Nu töms våra brevlådor en gång om dagen och tiden är klockan 10 på morgonen. Ett brev tar numera lång tid på sig att nå adressaten. Förr kunde man skynda sig ner till klockan 18 för att få iväg ett brev som skulle bäras ut nästa dag.
Men jag har hittat ett sätt. Sedan posten flyttat från ICA med sin kö mellan korvpåläggen och mjölkgrottan finns den nu hos ”Rak-Lasse” på Centralvägen. Rak-Lasses utveckling till centralpunkt är också värd att beskriva, de sköter sedan en tid postens jobb. Jag råkade höra en kund som frågade var den skulle göra av ett brev och då pekade man på en öppen säck som stod uppspänd i ett hörn och sa, det går iväg idag och klockan var 16. Sen prövade jag samma sak och säcken pekades ut. Alltså. När jag nu vill få iväg brev nästan som förr, går jag till Rak-Lasses säck. Det gjorde jag i går och på vägen dit och hem kunde jag inte blunda för allt som förändras i vårvämen.Lönnen på gatan bakom Blomsterpinglan blommade häftigt, det varar i några korta dagar och förgyller sedan marken med allt det gula,
Körsbärsträden på rad utanför Medis har sett sina bästa dagar och det är tomt på konditoriets uteservering, vi hoppas huset får bli kvar, nu är det bara sorgligt att gå förbi och ingen vet när eller om något ska ske.
De rosa blombladen regnar över trottoaren.
Väsby komunala blompottor är fulla av småpenséer
En björk som just nu syns och har sin vackraste dag
Vid busstationen i Väsby
Maskrosorna utmed husväggen överraskar också med sin rika blomning, det är plötsligt färg överallt.
Oh, så fint har du dokumenterat våren igen! Det är fantastiskt att uppleva den tid. Själv tänker jag att observera om ginkoträd vid Odenplans nya lilla torg på korsning av Norrtullsgatan och Karlbergsvägen ska slå ut i år. Minns när man anlade torg var det kuslig händelse med att det dök upp flera hundra års gammal kyrkogård. Jag såg delvist vad som pågick under den dagen. Först uppkallades polis att titta på benrester (jag såg kranier) och sedan kom någon stadsarkivarie som förklarade att det handlade inte om något kriminellt. Torget är del av förnyelse i området som ska ske inom närmaste tiden. Man planerar riva ner Läkarhuset (som inte längre lönsamt att renovera) samt del av omgivningar och bygga två-trevånings saluhall istället. Samt det blir nya utgångar från tunnelbana och pendeltåg mot Åhlens sida och nya små undergjordiska butiker. Det blir mer soligt på Odenplan alltså.
By: Maria Soboleva Fries on 25 april 2020
at 1:52 e m
Hej Maria och tack. Odenplan har verkligen blivit en plats igen som den var på de gamla spårvagnarnas tid. Roligt att du bevittnade ett kyrkogårdsfynd, ingen vill hitta något sådant under gatorna, då får de hålla upp med grävningen ett tag och det kostar. Hoppas ginkgoträdet klarar vintern, men det var nästan ingen vinter. De får hitta på vad de vill kring Odenplan, bara de inte rör bibloteket.
By: brittakarolina on 25 april 2020
at 10:54 e m
Biblioteket är ju K-märkt, så hoppas ingenting händer. Hört talas att man ville binda samman Östra Station och Odenplan för anslutning till gröna linje och blivande Gula linje eller vad ska det heta men om det blir under jorden eller ej vet jag inte.
By: Maria Soboleva Fries on 26 april 2020
at 10:40 f m
Rak-Lasse! Varför hette han så?
By: Karin on 26 april 2020
at 2:00 e m
Förr i världen gick män och blev rakade i raksalonger och det fanns olika sysslor i en raksalong, man kunde vara tvålflicka som grejade raklödder och sen skar man av skägget med rakkniv. Jag vet inte men tror att Rak-Lasse började som frisör och rakare men vartefter rakhyvlar och rakmaskiner kom, så rakade folk sej mer hemma och Rak-Lasse drog in mer och mer diversevaror i sin bod, så den till slut innehöll allt. Den verkliga berättelsen är väl få levande som känner till.
By: brittakarolina on 26 april 2020
at 3:44 e m