Skrivet av: brittakarolina | 09 maj 2020

Var är fåglarna?

Nu blommar tulpaner och annat med färg i gaturabatterna, för ett par veckor sedan gnällde jag för att de såg trötta ut dvs inte blommade, men jag var för tidigt ute. Då såg det ännu glest ut bland lökväxterna.

Men det är så tyst runt huset. Fågelkvittret och koltrastsången saknas. När kommer småfåglarna?  Jag saknar talgoxarna och det ivriga kvittret i buskarna och tornseglarna på gatsidan under det utskjutande taket där de bor i en rad och sedan har flygövningar framför köksfönstret. Tänk om de också uteblir?      Antingen tror vi att vi inte kan drabbas av tyst vår som resultat av vårt leverne eller så är det just vad vi stiger in i.

Mitt i vår isolering är luften alltså heltyst, inte heller flygtrafiken till Arlanda är besvärande. Några måsar flyger förbi ibland men de landar inte och var är alla kajorna? Vi hade ju kajflockar i moln som landade mittemot på de blå husen, Ett par ringduvor syns ibland men stadsduvorna  som försökte bo under våra takutsprång och annat som gav lite lä, är som bortsopade. Vad är det som har hänt?

Jag beklagar mig och frågar om någon mer märkt fåglarnas frånvaro. Karin som går ut med hunden flera gånger om dagen har mycket fåglar kring sig både i skogen och i parken (Torekällberget). Hon har till och med en koltrast som gjort ett bo i en rostig blomkrukshållare på balkongen. Jag frågar Barbro som bor våningen under mig, hon tar en promenad varje dag. Jo hon har hört fågelkvitter men minns inte riktigt var det var, kanske inte just häromkring. Men kajorna då? Har du märkt att de är borta? Jaa visst, men det är ganska skönt.                                                                                                                                                                      I morse när jag satt på sängkanten och slötittade västerut såg jag något ovanför husen i grannkvarteret som rörde sig. Örnar av något slag, jag kunde räkna till tre i luften. Plast-örnar på linor förankrade på olika ställen och som flaxade och dök och inte var stilla i en sekund. Aha där är fågelskrämmorna och de har nyligen satt upp en även på kommunhuset mittemot oss också, där kaj-molnet brukar landa.

Det här är ju ett oblodigt sätt att bli av med besvärande halvstora fåglar men om det skrämmer bort även småfåglar och sångare, så är det väl en dålig uträkning. Vi behöver höra koltrastens sång, den är en naturkraft och tillgång.  Har det gått ut ett påbud till fastighetsskötare att man blir av med sanitära olägenheter som orsakas av fåglar om man skickar upp skrämmande plastbilder i luften? Är det bara jag som inte vet?


Svar

  1. Nu ser jag fågelskrämmor här och där på stan, Scanias industrier har tre st, Kustbevakningens båt har en…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: