Skrivet av: brittakarolina | 01 juli 2020

Hämta fräken

 

Läser vidare om hur man ger en buxbom vad den mest behöver för att den ska bli stark och då är det bra om den får kisel.  Bra kiselkällor är nässlor eller fräken. Som väl är hittar jag i skogarna kring oss och jag vet var många nyttigheter växer och nu får jag en anledning att gå i skogen. Av nässlor och fräken väljer jag att samla de senare och de finns i Runbyskogen. Jag ställer bilen vid infarten till Vaxmyra och går vägen mot Kairo. Luften är sval och det har tydligen kommit en stor och häftig regnskur natten till i dag, barren har spolats ihop på stigen, när vattnet haft bråttom.

Det var länge sedan jag gick i skogen, blåbärsriset är frodigt och titta ! blå bär, de är redan mogna!

och inte bara ett,de är många. Till Karins födelsedag om en vecka har vi brukat leta upp tidiga bär, men det här är ännu tidigare.

Här dyker skogsfräken upp, fina graciösa och ännu mjuka, de är yviga men svårfångade på bild när det finns andra blad runtomkring.. I Mossbergs flora står fyndplatserna för växterna angivna och hans skogsfräken är hämtad i Eds socken, det är här och det ger en extra upplevelse att möta så många växter han avbildat just i Ed.

Jag är inte ensam i skogen, det rasslar i gruset bakom och med ett vinddrag har de dragit förbi innan jag ens hunnit vrida på huvudetAllt är fräscht efter regnet, här en ormbunke, en träjon gissar jag. Resten av skogen är full av örnbräken, men den ser jag med andra ögon sedan jag läst så mycket negativt om den. Kanske glömmer jag det efter ett tag och ser den med uppskattning igen. 

Natt och Dag blommar i mängder och här tillsammans med skogskovall även den i mängder.

Mer folk, en del springer utan hund, en del med hund, en del går med hund och alla hälsar.

Johannesörten har slagit ut och min johannesolja i kylskåpet är slut, nej den får stå ifred, jag ett annat ställe att hämta knoppar från, där plantorna trängs och det inte märks om man glesar ur lite.

Den stora breda kraftledningsgatan har växt upp till en grön lövdjungel och i den täta grönskan lyser den sköna violetta åkervädden nästan som förirrade rabattblommor.


Svar

  1. Vilken härlig promenad, det känns nästan som om jag var med, kram Karin

    • På de här gamla vägarna har jag faktiskt ofta sällskap. Mest är det Lasse men du och hundarna är också där och särskilt nu när skogen rest sig och man tittar ut bland höga stammar där det förr var rätt ogenomträngliga snår. Då räcker det inte med att jag minns, jag önskar att någon mer ska se vad jag menar, när jag ropar ”Nej men titta !

  2. Du känner dina skogar och vet var växterna finns. Skall bli intressant att höra om buxbomen mår bättre av fräkenväxten. Trevliga bilder från din skogsvandring.

  3. Tack Eva, jag har gjort ett avkok på fräken för vattning, sen står det att man ska täcka jorden runt plantan med färsk fräken och det har jag också gjort, det jag inte gjort är, låtit fräken stå i vatten några dagar (utan att koka) eller torkat fräken och smulat i vatten eller strött på jorden. Det går alltså att hitta på många sätt att servera den stärkande medicinen och jag är också väldigt nyfiken på om det funkar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: