Skrivet av: brittakarolina | 14 augusti 2020

Barockpark

Vad kostar en Barock-park och vem har råd att underhålla en sådan? Minnen från 1600-talets stilideal finns ännu kring en del herrgårdar och slott från 1600-talet men de fyller inte samma funktion som då, ekonomin och ägandet ser annorlunda ut i dag och nu utgör nog en stilträdgård  enbart en ekonomisk belastning för ägaren.

Karin har inte sett Stora Väsbys renoverade barockpark, så vi gick dit en av de gassiga augustidagarna och såg att marken mellan träden var grön och slät som ett golv. Det brummade lite och rörde sig mellan träden, en klippmaskin styrde runt de gamla och nya lindarna och gjorde marken inbjudande att gå på. Vi gick in i grönskan för att slå oss ner i skuggan där gräset var klippt och hörde då en till klippare fara omkring och efter en stund även en tredje. Det är en stor yta och tre maskiner behövs för att klippa området på rimlig tid.

Nu ligger parken där med sina dammar och man kan gå omkring utan att fastna i höga tistlar, kan slå sig ner på marken och njuta av den sköna lövskuggan och inga skyltar säger, gå ej i gräset.

Vad som däremot kunde vara trevligt, är en skylt som berättar varför parken ligger här och något om renoveringen.

För en tid sedan svarade en etikettexpert på en fråga i SvD om, när och var män fick visa sig med bar överkropp i värmen. På många ställen var det mindre lyckat men OK på en rad andra men slutknorren var, inte i en barockpark. 

Det blev lite bullrigt i parken, vi råkade komma klippdagen och vi hade ingen kaffetermos med oss, så det fick bli kaffe under linden hos Kardemumma efter parkbesöket .

Karin


Svar

  1. Barockparker är underbara så länge de får och kan finnas kvar. Nej tack inga bara överkroppar offentligt. Bakelserna ser verkligen smarriga ut!

    • Tack Eva, Kardemummas jordgubbsbakelser är beroendeskapande och jag vet varför. Modellen med en botten brukar kunna hoppa av assietten, då man försöker dela den, den är oftast hård och bitarna sprätter kring. Den här har en botten med något mazarinartat som låter sig delas fint och tyst och är ljuvligt god.

      • Jag känner igen det där när hela bakelsen flyger iväg för att botten är hård. Den låter gott och verkar praktiskt med mazarinbotten!

  2. Tack Britta! Det var en härlig runda vi gjorde, skönt att få sitta i gräset också… den här sommaren utgör fikat på Kardemumma en verklig höjdpunkt, det är som om en av lindarna från barockparken har slitit sig loss och står ett stenkast utanför ditt fönster, för utflykt och njutning på lagom behagligt avstånd.

    • Tack Karin, ja det var en skön runda, varje gång man går den får man överrskningar, växter, fåglar eller hästar, vi mötte tre motorgräsklippare och en tankbil som spred något medel på de nyskördade veteåkrarna som omger parken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: