Skrivet av: brittakarolina | 14 april 2021

Sälgbark

Sälgbark är bra när man vill garva laxskinn. Gärna från grenar på våren. Man kan torka avskalad bark och använda den när som helst. Man kokar barken med vatten, skrapar sina färska eller infrysta och tinade laxskinn rena från köttrester och lägger dem sedan i ett utspätt och kallt avkok av bark.

Hämtade några grenar igår där kommunen röjt och när jag tittade ut över åkern bakom mig, syntes två vita fläckar mitt ute på åkern. Eftersom någon fångat två sångsvanar på bild nyligen, anade jag vad det kunde vara. När jag tittade genom kameran såg jag,

Två sångsvanar.

En dam som passerade sa att de brukar mellanlanda här på väg norrut. De hade fri sikt runt om och efter ett tag la de sig ner och vilade som två vita kuddar. Har aldrig sett sångsvanar i Väsby förr.

Lång-Brittas källa , relief av Britta Norrvi

Tog vägen förbi Lång-Brittas källa med reliefen av Britta Norrvi för att se om den hade mer vatten än förra gången och nu skvalade den ordentligt.

Vårllök

Barockparkens gräsmark är blekgul av vårlökar, särskilt tätt står de runt varje gammal lind.

Vikingabåten ”Åfare” i Väsbyån

Båten som är osynlig i många lägen blir fin som återspegling när ån är stilla och har mycket vatten. Solen gick i moln och en iskall vind gjorde att jag skyndade mig hem för att skala mina sälgpinnar.


Svar

 1. Men oj vad jag får lära mig. Garva laxskinn med sälgbark! Vad använder du laxskinn till undrar jag sedan… Säkert något trevligt ändamål.
  Åsså var jag tvungen att googla Lång-Brittas källa så nu vet jag mer om den än någonsin tidigare.

  • Jag garvar laxskinn som jag lärt mig av Lotta Rahme i Sigtuna, (Rahme&Hartman,Garvning av fiskskinn) och använder skinnen när jag binder in böcker. Roligt att du hittat källan på nätet.

 2. Undrar också vad man använder garvat laxskinn till? Kan man dricka vattnet från källan?

  • Jag använder laxskinnen på böcker när jag binder in något, inte så stora böcker alltså. Det är starkt och sägs att man använt det i skor så sent som under de magra åren 39-45. Kan man dricka vattnet i Lång-,Britas källa? När jag såg den i går rann det ordentligt och om jag hållit en mugg under flödet hade jag så småningom fått några deciliter att dricka. Det står inget om vattenkvaliteten i en uppsats om Källor i Upplands Väsby-tyvärr.

   • Mycket intressant- Så du binder in böcker också!

   • Ja, fast i mycket blygsam skala, det blev resultatet av jag fick överskott på olika papper. Grunderna har jag och intresset men inte den långa utbildningen till proffs.

   • Vilken trevlig kunskap!

 3. Jag vill gärna gå till källan någon dag med dig, vi var ju i närheten i somras…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: