Skrivet av: brittakarolina | 01 juni 2021

Grusviva


Jag promenerar ut över den gamla åkern, något mörkt längst bort vid kanten till myren ser ut som en jordhög, eller vad är det? Jag kryssar mellan hålen som rabbisarna grävt, de ligger tätt, jordlagret är tunt och sjösanden väller upp ur hålen, det är lättgrävt. Ytan var för 50 år sedan utan hål, vissa partier hade lite gräs och en del blommor. Fältsippor med nedböjda huvuden stod tätt på våren och solvända på en del ställen om sommaren. Pukvete lyste upp på långt håll i grupper en del somrar och då hade också någon enstaka blåeld hade letat sig upp från kanten av åkervägen. men mest bestod ytan av torr och stickig lav som knastrade om man gick över åkern.

Idag 30 maj ligger ett ovanligt gråblått skimmer över åkern och som påminner om vattenytor på håll och när jag kommer närmare är det ändå svårt att se, vad som gör färgskiftningen. Det är små små åkerförgätmigej med styva stjälkar, flera från en rosett.

Men något mer, intill och bland de blekblå finns vita små små stjärnblommor, också med styva stjälkar och som jag inte sett förr.

De vita blommorna återkastar ljus och vid direkt belysning blir de oskarpa

Tog hem ett ex och gissade först på nagelört men den är mycket tidigare och sen var stjälken bladlös och blommorna satt som på en viva. Den gamla floran (Krok&Almqvist) är bra, en viva var det – grusviva – Androsace septentrionalis, sandmark på kalkgrund – rar – åh vad roligt. Linné (Linnés flora) har sett den i fjällen, på Uppsalatraktens soliga och trädlösa kullar och på sandiga fält i Skåne. Men vad var det i jordhögarna jag sett i motljus från stugan? Nässlor i stora mängder och på stark tillväxt.


Svar

  1. Grusviva. Är elegant! Så roligt att hitta rara växter, grattis Mamma!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: