Skrivet av: brittakarolina | 05 juni 2021

Två små röda nävor

3 juni 2021
Sol och läckert Gotlandsväder, hänger på mig kameran och tar gåstavarna i stället för rollatorn och går ut på de övergivna åkrararna kring myren. Alla har ett tunt jordtäcke som vildkaninerna grävt igenom och den ljusa sjösanden väller ut. Man kan se alla hålen som vita fläckar på google earth om man har bredband eller annan kontakt med internet.
Min blick är mest riktad mot marken och var jag sätter fötterna, jag får inte snubbla och bli liggande.
Här uppe runt Långmyren är det svalare och grönskan kommer senare än på resten av ön och till och med så nära som i Burgsvik är det varmare. Där blommar just nu alla syrener, kastanjer och oxlar i en häftig blomsterkör medan våra tre syrener ännu tvekar att öppna sig.

Stora ytor mellan kaninhålen är täckta av täta mattor av pyttesmå nävor med rosaröda blommor. Även de tillhör det jag kallar mikroblomningen som jag skrev om för ett par år sedan. Om man tittar noga är de rosa blommorna av två olika slag trots att de har samma färg. Tar med mig hem ett par av varje för att se om jag kan hitta deras namn

Jag har fått gå mycket nära för att kunna uppfatta hur det är med hårigheten och annat hos de små växterna, förstoringsglaset ligger kvar i Väsby och tumstocken är inte alltid med på bilden.

Ett par kungsörnar kommer framtumlande ur en talldunge, de har klara vita rutor under vingarna som säger att de är unga, sen går de på sin trappstege uppåt, uppåt och försvinner för min syn.
På vägen hem igen passerar jag oxeln som egentligen består av åtta eller nio hopvuxna stammar.J


Svar

  1. Det var en imponerande oxel! De små nävorna är jättefina. Så bra att du kan gå med stavarna i den terrängen. Måste vara knepigt att hålla i kameran samtidigt.

    • Tack Eva. Knepigt var ordet, kameran får skumpa ordentligt på min mage.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: