Skrivet av: brittakarolina | 09 juni 2021

Buskstjärnblomma

Buskstjärnblomma (Stellaria holostea)
Ett ord jag råkat höra och fundera över det sista halvåret är invasiv. Ordet står för något främmande som kanske till en början välkomnats för att så småningom övergå till att vara oönskat och sedan svårtutrotat för vår flora eller fauna. Karins nyfunna och ovanliga mussla har betecknats som invasiv och trots att den observerades redan för flera år sedan, har ingen ingripit för att avlägsna den ur vår fauna. Man räknar ofta upp några växter som invasiva och bland de vanligaste finns som exempel lupin, jättefloka. parkslide och jättebalsamin. Ja vad är inte invasivt när det får sprida sig ifred? Kirskål, såpnejlika, örnbräken, salmbär på Gotland, nässla och maskros är de invasiva? och syrener, de respekterar inte enbart plätten de är satta på. Vildkaniner – rabbisar på Gotland, de måste väl räknas som verkligt invasiva. De möblerar om landskapet och förvandlar ömtåliga ytor av marken till öken. Man kan förbjuda människor att gå på ömtåliga områden men vem förbjuder vildkaninerna att gräva igenom och döda stora ytor och orsaka jorderosion. Och inget förmildrande sevärt växer upp i deras spår, de är enbart nedbrytande. Men var går gränsen för att vara lättspridd och att vara invasiv om vi inte vet under vilket århundrade en växt eller ett djur infördes eller kom till vår flora eller fauna. Kom växten med fåglar, importerat utsäde eller skickades de som frön till en botanist? Kom musslan i ballasttankar på båt eller har man frivilligt släppt djuren lösa som signalkräftan och vildkaninen?


För några år sedan växte vita stjärnblommor i det höga gräset vid sidan om traktorvägen förbi vår stuga. De fanns på någon kvadratmeter och ingen annanstans. De stödde sig på gräset och hade stora vita stjärnblommor som man måste stanna och beundra. Jag hade inte sett dem förr och tillfrågade floran och jag var nästan säker på att den sa buskstjärnblomma .

I år såg jag en del stjärnblommor på samma ställe som då, men lite rangligare och glesare och jag såg också att de hade spritt sig till omgivande mark och in på nästa åker så att hela marken var vitprickig. Men skaften var kortare och blommorna höjde sig bara några centimeter över sandåkerns tunna jordsula. Kommer jag fram till buskstjärnblomma när jag examinerar även de här förkrympta exen? Och kan man säga att buskstjärnblomman är invasiv? Den har spritt sig rejält och klär stora markområden men orsakar inte utslag eller plågor och tränger väl inte ut någon annan växt eller……? 3 juni 2021


Svar

  1. Den är fin, den lilla Buskstärnblomman! Och kaninerna bör väl betraktas som invasiva, i allafall hos oss

  2. Bra och relevant fundering!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: