Skrivet av: brittakarolina | 02 augusti 2021

I det djupa diket

Rosendunört Epilobium hirsutum såg jag första gången växa det djupa diket (kanalen) som är Långmyrens avlopp genom hagarna mot havet på sydligaste Gotland. I Krok & Almquists flora står att växten är rar dvs sällsynt och går man i sällskap med någon förbi växtplatsen berättar man det gärna och pekar. Den har tydliga rosenrosa blommor men resten av skaft och blad går sällan att urskilja i den tätsnåriga grönskan.

Sedan några år har jag sett att den växter ganska ymnigt även i Upplands Väsby. När man går mot Barockparken finns ett djupt dike utmed gångvägen som väl kan ses som en våtmark. Den torkar inte ut helt på sommaren och hyser kaveldun och annat som vill stå i vatten och där trivs också rosendunört i mängder.

Hirsutum i namnet säger strävhårig, det märks inte så mycket, men med dunört syftar man på växtens frön.

Rosendunörten kan bli 2 meter hög och är svår att fotografera i helfigur. När man är framme vid de stensatta dammarna i Barockparken ser man att dunörten nu har rotat sig runt dammarnas kanter och gör sällskap med lilarosa (rödgredelina enl. floran) fackelblomster (Lythrum saliecaria).


Svar

  1. Man får lära sig mycket av att läsa din blogg. Mycket intressant om dunörten.

    • Tack Eva, du gör det roligt att skriva.

  2. Jag fann för ett par år sedan en växt som jag inte kände igen på strandängarna ner mot ån här i närheten. Där finns ett relativt nytt promenadstråk. Jag försökte examinera den så gott jan kunde och kom fram till rosendunört. Det är så roligt att hitta växter som är nya för en själv. Igelknopp är en annan sån växt som jag lärt mig efter att ha flyttat från stan.

    • Mrs Universum, ja så är det, jätteroligt att hitta namnet på en ”ny” växt, en man inte kände förut. Och det finns mycket just i det våta som man inte riktigt kommer åt utan att fastna i gegga. Igelknopp är väl också en som vill ha vatten kring fötterna?

      • Ja, igelknoppar vill stå vått.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: