Skrivet av: brittakarolina | 06 september 2021

Ginkgoträd i Upplands Väsby

Ginkgo (Ginkgo biloba) kallas världens äldsta träd. Det är en överlevare från Perm-tiden för 270 miljoner år sedan. Ginkgon kallas också tempelträd, den har planteras vid tempel i Kina, Korea och Japan och i Kina sägs den kunna bli mer än 1500 år.

Bladen är en sorts omvandlade barr och man säger att trädet är ett lövfällande barrträd. Innan löven faller på hösten blir de gyllengula. Träden är tåliga och klarar luftföroreningar bra och mest kända i våra trakter är väl träden som planterats utmed nästan hela Hornsgatan i Stockholm. Om man googlar på Ginkgo ser man att planteringsplatserna i Sverige är räknade.

Igår, söndag, tog jag en runda kring de nya och nära kvarteren. Framför huset som byggts ”mitt i ” Drsgonvägen fick jag syn på två träd med näringspåsar. Jag tittar gärna på nyplanterade träd vad de har för blad och såg att här stod två Ginkgoträd !! Oaw !

Stora präktiga ”löv”, de verkar ha stått ett bra tag jag har bara inte gått här förut.

När jag fortsatte in mellan de blå husen såg jag en lång ny rabatt mellan de blå längorna och där stod fyra ginkgoträd till i en rad . De var lite tunnare och bladen hade inte växt ut till samma storlek som på de första två.

Träden växer långsamt så det kan dröja några år innan de fyller utrymmet mellan husen med sitt höstliga lysande guld.

Ginkgoträden är tvåbyggare dvs hanträd och honträd. Frukten som liknar små plommon innehåller smörsyra och luktar illa. Det gör att man planterar hanträd på offentliga platser.

Den nya trädraden leder till och blickar ut över vårt nya guldcentrum. Jag har hört att ett ginkgoblad i plånboken ska dra guld till innehavaren. Tror någon på skrock?

Rudbeckia i rabatten mot Dragonvägen.


Svar

 1. Lägg bladet i plånboken🌿

  • Ja det största jag hittar.

   • 🌿❤️

 2. Åh så intressant. Måste googla på ginkon och se var de finns mer än på Hornsgatan och hos dig. Tycker de ser väldigt vackra ut. Skadar inte att ha ett blad i plånboken! Har sett sådana där gröna påsar på andra platser men inte förstått att de innehåller näring. Tack för informationen!

  • Spännande med trädets historia och hur de växer. De äldsta träden i Sverige lär vara ett i DBW:s trädgård i Visby från 1850-talet och ett i botaniska trädgården i Lund. I Stockholm finns fyra av olika åldrar i Bergianska och ett vid Kungliga biblioteket i Humlegården, nära fasaden till höger om ingången. De yngre träden tycker jag ser spretiga och spinkiga ut men det äldsta i Visby är utbrett och lummigt, de ska väl ha några år på sig för att släppa loss grenarna.

   • Mycket mycket intressant om träd i Sverige!

 3. Hej Jag har båda döttrarna i Upplands Väsby, och ska kika på Ginkoträdet ! hälsningar Berit (gammal Kabiit)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: