Skrivet av: brittakarolina | 18 oktober 2021

Mona tog mig till Edsberg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 00007883-2-640x509-1.jpg

Mona har en längre tid föreslagit att få visa mig Edsbergs slottspark och konsten där. Edsbergs slott finns i vår grannkommun Sollentuna. Vi har läst om deras konstutställningar och musikevenemang under våra många år i Väsby, men Lasse och jag kom aldrig iväg. I lördags blev det äntligen av.

Högt på Stallbacken med utsikt över Edsviken står skulpturen som består av två linjer av järn i luften, obegripliga var och en på nära håll men på lite avstånd visar sig ett ansikte mellan linjerna, ”När vi blundar” heter den och skulptören är Tomas Lacke, Åkersberga.

Baksidan av ”Logen” med anor från 1700-talet, där en del av Edsviks konsthall var inrymd.

Just nu visar man kommunens egen konst i stället för att ha stängt efter konshallens konkurs.

Edsbergs slott, ”Sollentunas kulturhistoriska hjärta” och slottet används i dag som ”navet för folklivet i Edsvik”. Sedan 1955 äger Sollentuna kommun slottet och parken och här inryms bl.a. Kungliga Musikhögskolans undervisning i kammarmusik. Man har öppet för visningar, teaterföreställningar och operaftnar och det finns ett rum för borgerliga vigslar.

Här väntar några på ett nyvigt par vid huvudingången, vi dröjde en stund för att få se brudparet, men inte tillräckligt länge…

Fönster bredvid ingången.

Två Riksäpplen i granit möter slottet nere vid stranden, de har en gång suttit på riksdagshusets tak.

Härliga promenadvägar i parken, uråldriga träd, det uppges att allén till slottet planterades redan i början av 1600-talet, lindar som är 400 år, det är nog de äldsta och mest omfångsrika jag sett.

Det finns så mycket mer att se

Vilken fin lördagsutflykt det blev Mona, mycket sol och utsikt över vatten, vackra hus, lagom mycket konst och du själv som berättade att du tillbringat rasterna från Rudbecksskolan bland lindarna i slottsallén. Tack Mona !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: