Skrivet av: brittakarolina | 10 februari 2022

Suseboparken

I februari 2022

Det knarrar inte under fötterna i vinter – än så länge, ibland är marken vit i ett par dagar och ibland regnar det eller töar så att underlaget blir till is. Svårt att välja promenadväg för dagens friskluftsintag, men jag närmar mig Suseboparken som ligger två kvarter från där jag bor. En skylt jag inte sett förut har kommit upp, den är lysande grön och handlar om hur fint det är här under sommaren i parken.

Just nu är förstås skylten inte aktuell, gångbanorna har som alla av vädret förvandlats till iskanor. Men jag envisas och tar mig ut i parken.

Snöhögarnas färg har blivit vinterns färg i våra trakter. Lite motiga att ta sig förbi.

Men det gick

Här står det lilla märkvärdiga och ihåliga äppelträdet som inte ger upp utan bara fortsätter att blomma och ge mängder av äpplen.

Härifrån ser jag längre upp i parken att två stubbar har tillkommit, den ena är snyggt sågad nära marken men den andra ute i gräsmattan ser konstig ut. På den gröna affischen är dessa träd yppigt bladfulla men de kommer inte att grönska i sommar.

Ingen presentation av vare sig sågningssättet eller varför. Den nya sedvänjan att göra en trädfällning till lekstuga för en man utrustad med motorsåg och som får gå löst på stammen av det gamla trädet och låtsas att resultatet är konst. Det är på något sätt att slå en slagen och det känns fegt. Och det här ska vi i Väsby tycka är fint och vara nöjda med. Har vi en kulturnämnd?

I det här trädet byggdes före parkens omvandling, en koja? som var en brevlåda, där Väsbyborna skulle lägga sina önskemål om parkens utformning och vad man ville ha ut av den ”nya” parken. Kan inte tänka mig att någon önskade se detta slut för trädet.

Några sandkorn på isgatan hade underlättat.

De två stora träden mitt i bilden saknas nu.


Svar

  1. Skylten ser ju trevlig ut. Särskilt med de två grönskande träden. Det gör däremot inte det numera avsågade trädet. Fånigt påhitt. Det där vägarna ser väldigt riskfyllda ut.

    • Tack Eva, respekten för träd som levande väsen och särskilt de som levat långe har kommit med åren och har väl nästan blivit en noja. Sol och värme i två dagar har nu torkat upp trottoarerna och gångstråkens is smälter undan fort.

  2. Käraste Britta du har väl piggeskor eller broddar? Så roligt att läsa! Heja

    • Tack Elle-Kari, jag har broddar men går gärna i en gräskant, men det konstiga vädret har märkligt nog gjort iskanor även av gräsmattor för smältvattnet har inte sugits upp av den frusna marken.

  3. Om jag är rätt underrättad var det almar som hade angripits av almsjuka. Träden togs bort för att förhindra vidare spridning av smittan.

    • Om det var sjuka almar som inte skulle sprida smitta, varför låter man då ett av träden behålla barken och en motorsågare får respektlöst fantisera fritt i stammen. Barken ska brännas efter fällning eftersom den smittar och det med hjälp av en almsplintborre som finns i barken. Jag tycker att det vore klädsamt om det stod en liten förklaring från trädgårdsavdelningen i det annonsblad som alla Väsbybor får i brevlådan, till det stora ingreppet i Suseboparken. Men trädfällning är känsligt, folk kan reagera och protestera och det är obekvämt. Vem har underrättat dig?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: