Skrivet av: brittakarolina | 31 januari 2022

Januari nästan slut

30 januari, det är idag fem år sedan Lasse dog. Det går inte att fira, bara tända ljus och fundera över hur roligt det var att höra hans röst att vi bekräftade varandras existens under många år. Jag tänker också på förändringarna i samhället och det egna åldrandet som han slapp uppleva och det värmer när någon säger att de minns honom.

Helgerna är utstädade, de lysande slingorna på balkongerna är släckta och vi har fått en timmes extra ljus på eftermiddagen. Kvar ligger julklappar till och från våra familjer, vi kunde inte träffas till jul som vi hoppats, den enda som fick packa upp något var jag.

Tulpanerna har tjänstgjort som E-post-grattis och blev sen kvar och gav färgglädje en vecka i köksfönstret.

Renoveringar

av mig och mina hjälpredor påbörjades förra året, datorn var nog först ut. Niklas hjälpte mig att räta ut trassel och fixade ny dator och en stor skärm. Bilderna blir härliga att se i stort format.

Nästa renovering gällde min hörsel. Det gick inte från en dag till nästa. Det tog sin tid Jag har hittills varit foglig och trott att jag fått det bästa som kan uppbringas men har så småningom förstått att det finns klass-skillnader även för hörhjälpmedel. I så många år har jag inte kunnat höra musik vare sig live eller inspelad, när den gått genom mina hörapparater. Jag har helt enkelt vant mig av med att lyssna på det förvanskade och störande ljudet som musik omvandlats till, har sagt adjö till musik. Med mitt nyutvecklade jag ville jag nu få den sorts hjälpmedel som jag vet att även yngre personer förses med, audionomen såg tvekande på mig och sa, ”tror du att du skulle klara av det då”? Jag fick de eftertraktade hörisarna och förutom att de inte piper när jag kramar någon, så hör jag nu musik igen, både live och inspelad. Vilken överraskning !

Några avlagda telefoner som samlats i en skrivbordslåda, Den högra är dock ny.

Nästa renovering gäller mobilen. För några år sedan köpte jag en dyr mobil på ett extraerbjudande till reapris. Den tog lite tid att bli kompis med men telefoner har ju utvecklats väldigt fort jämfört med våra gamla väggfasta, så lite nyheter får man ju stå ut med. Den jag köpte var inte riktigt att lita på under hela sin tid men sista året blev den alldeles knäpp. Den kunde ligga någonstans och ringa upp telefonnummer från listan alldeles själv och med högtalaren på för hörselns skull och någon ropade, HALLÅ från där den låg. Jag visste inte i förväg vems nummer den valt och jag fick gång på gång be om ursäkt för mobilens tilltag. Det kändes dubbelt att behöva säga, jag har inte ringt upp dig och när Gösta tröttnade på att höra historierna om vad mobilen gjort sa han, du ska få en ny.

Jag fick en ny, den senaste och bästa och jag njuter varje dag av att den inte gör något som jag måste be om ursäkt för.

En renovering till är påbörjad, nu är det ögonen. Gråstarr ska avlägsnas, då kommer jag att få se klart och och allt kommer i ett nytt ljus. Men jag väntar ännu på att få en tid.

Kan man renovera en pepparkaksdeg? Eller måste resultatet bli det den var avsedd att bli? Till jul vill jag ha pepparkakor och jag brukar göra en deg som ska stå övernatten och få bra konsistens. Sen orkar jag inte kavla ut hela degen en kväll före jul och packar därför in den obakade delen för några dagars förvaring tills orken kommer igen. Orken höll sig borta, men kanske skulle jag försöka göra gingerbisquits av degen som nu var mer än en månad gammal. Vi åt sådana i Skottland, de är stora som handflator, upp-pösta och riktigt knaperhårda. I förgår kväll gjorde jag försöket, rullade stora kulor som plattades till och in i ugnen. De blev inte som de skotska men det gick fort och degen gick åt. Kanske renovering inte är rätt ord, nytt av gammalt? Klart ätbara.


Svar

 1. Du skriver så vackert och berörande om det stora och det lilla.
  Så glad jag är för din skull att du fick musiken tillbaka.
  Varma hälsningar,
  Sara

  • Tack Sara för att du läser och för dina snälla ord, ja musiken blev en tillgång.

 2. Hur intressant är inte ett liv!
  Heja dig med ny hörsel, pålitligare telefon (kul att de gamla telefonerna är sparade), ett smart sätt att använda sista delen av pepparkaksdegen, riktigt smart vill jag påstå som själv har kämpat med trist utkavling till det yttersta. Jag gissar att det är Lasse på sista fotot – så snäll och pillemarisk han ser ut att vara. God fortsättning på 2022 med önskan om tydligare syn genom lyckad starroperation.

  • Mrs Universum, stort tack för att du hejar på min renovering, för 100 år sedan fanns inte möjligheterna (mer än kakbaket)) och på det viset är det bättre nu. Lasse var klok och god. Önskar dig också en god fortsättning på året.

 3. ❤️❤️❤️

 4. Ursäkta sen kommentar. Det gläder mig mycket att veta att du fått bra hjälpmedel för din hörsel. Jag har själv haft hörapparater i många år så jag vet hur handikappad man är när det inte fungerar. Hoppas du njuter av musiken nu. Audionomens fråga till dig skulle anmälas. Åldersdiskriminering är vad det är.
  Din tidigare telefon verkar ha varit något alldeles unikt. Man vet inte om skall skratta eller gråta när när man hör om den. Underbart att du skaffat en ny som du är nöjd med.
  Jag har ätit en sådan där gingerbisquit en gång och vill minnas den var väldigt hård men jättegod.
  Min syster har nyligen blivit starropererad och förvånades över hur smidigt och smärtfritt det gick. Hoppas du inte behöver vänta länge till på den.
  Förstår att saknaden är stor efter din Lasse. Ni måste ha haft ett underbart liv tillsammans.
  Tycker det känns bra att man släpper restriktionerna nu. Vi kommer ändå vara försiktiga, men det känns onekligen lite befriande. Det har varit jobbigt på sista tiden tycker jag förutom coviden mm, vintern och kylan och kriser runt om i världen. Det har varit lite mycket ett tag. Nu hoppas jag vi går en ljus vår till mötes. We are worth it!

  • Tack Eva för en varmt inkännande och trösterik kommentar, Ja det är roligt när alla hjälpmedel funkar och går vi sen mot ljusare tider så kan vi knappast önska mer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: