Skrivet av: brittakarolina | 14 maj 2022

Ner till ån

Nu slår allting ut, ett lätt regn hjälper till och luften kring innergårdarna är vit av blommande körsbär, hägg och häggmispel. Solen gassar och jag tar den enklaste vägen, den går utför och jag hamnar vid ån. Det är något med vatten som lockar, där blir aldrig riktigt torrt även om all annan grönska slokar av torka. Där finns också lite rester kvar av den vilda växtligheten och man lämnar asfalten en stund.

Jag svänger in på strandpromenaden vid den avbrutna björken där en akrobat balanserar på en hand och nu utgör toppen. Konstnären är ännu okänd.

Den långa ”blomsterängen” som man försöker locka flygande insekter att besöka, har väl inte varit någon höjdare att beskåda men är nu rensad från torra stjälkar från förra året och man ser ännu inte de envisa tistlarna, ryssgubbarna och nässlorna. Men de är starka och visar sig väl, det kan nog ta några år att med nutida fröpåsar skapa en tilltalande fristad för fjärilar.

Allt sly och skräpiga buskar utmed ån är nersågat, man ser vattnet mellan träden och raden av frilagda träd påminner lite om en park.

Man får glömma att titta på andra sidan av vägen, vet inte om kommunen har planer på att avlägsna magasinsbyggnaden, den kan knappast vara kvar om man seriöst satsar på en snygg strandpromenad för Väsbys motionärer.

Den här svängen som ån gör under Mälarvägsbron visar alltid något nytt i färg eller som spegel.

I dag bromsar den blommande lönnen på åkanten sikten

De stora ekarna utmed ån får inte plats på en bild. Mittemot har man nästa skapat en lövlund,

man har rensat marken så att vitsippor och gullvivor börjar synas och breda ut sig.

Axel Nordells skulptur står (sitter) bra i gropen, omgivningen förändrar sig , just nu har den vatten kring sig och ytan på figuren varierar från åt till år.

Det stora häggsnåret som sparats har just börjat blomma och doftar starkt.

Jag har lämnat ån och vänder hemåt, tar vägen innanför planket på Mälarvägen och där rinner just nu en bäck av pingstliljor.


Svar

  1. Fint att ha en å som grönområde / parkområde!

    • Ja men det går alldeles för långsamt att städa och hålla efter de sopiga områdena, nu finns det ju maskiner till det mesta, och det handlar ju inte om dyra nyplanteringar…….

  2. Hej- tack för texten om Hjärnegatan 9 där jag bor nu. Kan jag fråga om du har några bilder eller fotografier från huset?
    Tack på förhand för svar

    • Hej Marit ! Bilderna från min uppväxt på Hjärnegatan finns alla i mitt huvud, vi hade ingen kamera och det fanns ingen tanke på att dokumentera boendet. Men jätteroligt att du bor där, vilken våning? Min mor bodde kvar till 1971 eller 72 och då var det en period då det plötsligt var svårt att hitta någon som ville överta lägenheten. Jag gissar att man renoverat och snyggat till lägenheterna, det har gått många år sedan vi kom dit.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: