Skrivet av: brittakarolina | 22 maj 2022

Persiennsnöret av

Hur länge håller en persiennlina ? Beror på om man ställer ribborna helt horisontellt när man drar upp och ner persiennen. Förra gången en lina gick av tog det timmar att trä om och få alla trådar rätt och efter det var jag noga med att inte slita på linan med felställda lameller. Trodde då att trädningen skulle hålla mitt liv ut. Men det gjorde den inte.

Linan är inte helt av, bara avskavd så att stora fiberknutar hindrar hela mekaniken.

Persiennsnöret i syskrinet är slut, måste köpa och vem säljer sådana i Väsby? Kollade nätet och såg att många har, Clas Ohlson, Byggmax, Biltema och Rusta med flera och till varierande priser. Clas Ohlson är närmast, mindre än 300 meter att gå men inte billigast.

Då jag nu kommit ut kanske jag kan kolla hur den nya anslutningen till Mälarvägen funkar, vi har levt med trafikanarki en längre tid än vi trodde det gick att stå ut, men hoppet om bättre tider har hägrat. Trafiken med nya nya filer och trafikljus skulle släppas på kl.22 för ett par dagar sedan men för de gående ser jag att ännu inget hänt, tunneln under Mälarvägen är inte klar och jag rundar de blå husen och vänder hemåt.

Utmed parkeringen på Dragonvägen blommade en rad träd som liknar hägg men med tre gånger så långa blomklasar som de vilda. Så enormt jämna och vita och med en mildare häggdoft än den vanliga.

Har aldrig sett så långa blomklasar på hägg, frågade efter namnet på Fb och fick ett förslag på storblommig hägg, Prunus padus Watereri och det lät troligt, sägs skydda mot vind, buller och vägdamm.

Lite längre fram har det nybyggda huset närmast Centrum fått två Ginkgoträd på trottoaren framför sig. De har också börjat veckla ut sina blad, ljust och nästan genomskinligt gröna.

Inne på vår bakgård blommar det också, två Rhododendronbuskar som råkat landa i en Mahoniarabatt vägrar att ge sig i det gula havet av stickig grönska. Nu när våra tre körsbärsträd har sågats ner har vi ändå två äppelträd kvar och ett med körsbärsblom, hoppas de finner nåd inför vem det nu är som utdelar dödsdomarna.

Det lilla trädet har haft frukt alla år sedan det planterades,

förra året var äpplena många och stora men en morgon var alla spårlöst borta.

Kanske skatan kan berätta. Sen går jag hem och lagar min persienn.


Svar

 1. Så förargligt med persiennsnöret – jag är inte säker på att jag skulle klara av att trä om ett sådant. Bilden på persiennen är faktiskt läcker i mina ögon men förstås besvärande för den som behöver nyttja den. Blommor och blommande träd mildrar förhoppningsvis förargelsen över det skavda snöret och den ofullbordade tunneln.

  • Tack Mrs Universum, helt så är det, blommor och träd som slår ut mildrar förargelse.

 2. Hoppas det fixar sig så att du slipper gå igenom samma pärs-igen. 😄

  • Hej Arne och tack för omtanken. Sen är det väl så att det inte finns några genvägar att få ett snöre att passera lamellerna och hela mekanismen upptill och ut genom ett smalt rör så jag når det på insidan. Men samtidigt, persiennsnöret är en bagatell och vad är stort och vad är smått? De nya gröna löven eller Putins galna förstörelse av Ukraina?

   • Det var mer en ordvits än omtanke. persienn – pärsigen 😳

  • Ledsen att jag inte var mer vaken och kunde uppfatta den superfina vitsen. Pärs eller pärs igen, nu har jag lagat den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: