Skrivet av: brittakarolina | 11 juli 2022

Olivträd, fikon och blommande lavendel i Vamlingbo prästgård

Min namne och generationskamrat Britta och jag träffades för att sitta ner en stund vid en kopp kaffe. Vi bor båda vintertid i Upplands Väsby och båda har sommarhus på Gotland, är numera änkor och med 50 års erfarenhet av att färdas till och från Gotland med färja och allt detta upptäckte vi för bara något år sedan.

Det finns numera flera ställen att fika på även här längst söderut och vi valde Vamlingbo prästgård som ligger mitt emellan oss båda.

Granne med Vamlingbo kyrka (bakom träden) som i sig är värd ett eget besök ligger den ståtliga prästgården med en park som förr var känd för ett stort och gammalt valnötsträd. Det har nu kompletterats med fikon och olivträd som ser ut att vara planterade direkt i jorden och med lavendel i varierande färgskiftningar kring, som nu blommar för fullt och det brummar av tusen humlor i det blå.

Olivträd och lavendel
Britta H.

I den stora byggnaden finns konstnären Lars Johnsson med sina målningar och allt som ingår i anläggningen har passerat hans konstnärliga öga. I en av längorna på framsidan visar oss Naturum hur Gotland kommit till och alla de djur och växter man kan träffa på här. I den andra längan har just en Kulturscen för all sorts musik, teater och konst sett dagens ljus och tillsammans med restaurang, café och trädgårdsförsäljning finns mycket som kan glädja en en person som ännu inte sett allt.

Besökare med utsikt över alla blomsterbäddarna

Caféet ligger i en rosenträdgård och alla som sitter vid ett bord är omgivna av djuprosa apotekarrosor, någon variant av honungsros och en laxrosa jag glömde läsa namnet på.

Stora vita enkla blommor som klättrar uppåt.

Apotekarros Rosa ”Officinalis”
Blekblå Riddarsporre?
”Judas silverpenningar”
Purpurklätt
Det gamla valnötsträdet
De nya nötterna

Trädgårdsbutiken har ett intressant sortiment där många med nya trädgårdar på Storsudret kan hitta plantor utöver de vanliga och dessutom slipper åka så långt.


Svar

 1. Syster o svåger från Lidingö kommer hit på fredag och jag tror jag ska försöka övertala dem att åka till Vamlingbo, för prästgården där ser verkligen helt fantastisk ut. Vi var där för ett par år sedan och det var fint då också, men i år blommar ju allting så enormt.
  Kram, Ingrid

  • Ja där är många vackra växter förutom rosorna och kaffet var gott.

 2. […] Olivträd, fikon och blommande lavendel i Vamlingbo prästgård — Brittakarolina’s Blog […]

 3. Vilken underbar trädgård med alla medelhavsväxter. Har aldrig sett en så frodig lavendelhäck. Intressant att valnötsträdet klarat sig i alla år i vårt klimat.

  • Ja, en skapelse att vara glad för. Valnötsträden finns på många ställen på Gotland och nötterna blir normalstora och i mängder. De mognar sent och faller i november och då är få turister där och kan uppleva det.

   • Det hade jag ingen aning om att det fanns många valnötsträd på Gotland. Måste vara fint att kunna ta tillvara på nötterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: